Alle 27 vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Midzomer Mokum in Maakplaats 021: “Ik hoop dat die van ons het snelste gaat!“

Gepubliceerd op: 17 juli 2020 11:05

Midzomer Mokum is in volle gang! Van 6 juli t/m 24 augustus zijn kinderen welkom in Maakplaats 021 om de zomervakantie te vieren met een serie workshops rondom creativiteit en digitale fabricage. Deze week verandert Maakplaats 021 Slotermeer in een heuse scheepswerf: we gaan een eigen boot maken. En niet zomaar een boot: een stevig, drijvend voertuig dat je in volle vaart over het water kunt laten bewegen. Wel iets anders dan een vouwbootje van papier dus!

‘Wie is er wel eens op een boot geweest?’, vragen maakplaats-coaches Catoo en Joris. De deelnemers moeten er even over nadenken. Een boot kan voor iedereen iets anders betekenen, van een snelle speedboot op vakantie tot de veerpont achter Amsterdam Centraal. Met dikke stiften tekenen de kinderen alvast hun ideale vaartuig op papier, als inspiratie voor de rest van de workshop. Er zijn piratenschepen met hoge masten, een woonboot met een uitgebreide keuken, en een turbo boot met meerdere verdiepingen.

Dan de moeilijke vraag: hoe bouw je zo’n drijvende constructie in het echt? Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken. De kinderen gaan aan de slag met kurken, elastiekjes, cocktailprikkers, ijsstokjes en houtjes. De eerste stappen blijken makkelijker dan gedacht: binnen no-time drijven de eerste prototypen door de grote waterbak in het midden van de werkplaats.

Toch is er voor een snelle boot meer nodig: een werkende motor. Zonder elektriciteit is dat nog best een uitdaging. Joris en Catoo laten zien hoe je de kracht van elastiek of lucht kunt inzetten om je boot mee aan te drijven. Botenbouwer Fauci (8 jaar) legt het goed uit: “Ik ga een supersnelle pomp maken van een rietje en een ballon. Als ik daar dan in blaas schiet mijn boot in het water heel snel vooruit.”

Een schip heeft een stevige basis nodig, anders breken de onderdelen zo af in het water. Onder toezicht van Catoo leren de kinderen daarom om met een echte boormachine gaatjes te maken in een houtje, zodat ze daar hun boten mee kunnen verstevigen. “Ik heb geleerd hoe je kunt zorgen dat je boot sterk in elkaar zit en dat je de juiste materialen gebruikt,” vertelt Ahmed (8).

In opperste concentratie werken de kinderen door aan hun creaties. Wie oplet ziet steeds meer details uit de tekeningen terugkomen in het werk. Zo heeft schipper Riham (8) twee echte stoeltjes voor haar boot geknutseld. “Een voor mijn vader en een voor mijn moeder.”

Aankomende vrijdag is de grote dag: dan gaan alle boten te water in de vijver op Plein ‘40-45. Haroen (10) kijkt zijn neef Safouan (12) aan en zegt: “Ik hoop dat die van ons het snelste gaat.” Samen hebben ze hard gewerkt aan een boot met zo’n 6 motoren erop. Vrijdag komen de laatste puntjes op de i: “We maken er ook nog een huisje op met ramen aan de zijkant en een bank erin.”

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Elke week staat er in Maakplaats 021 een nieuw project op het programma. Alle kinderen van 8 tot 12 jaar zijn welkom. Bekijk het volledige programma op oba.nl/zomer.

Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats 021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO en Cultura Nederland.

Beeld: Jimena Gauna