Midzomer Mokum in Maakplaats 021: zelf slippers maken

Gepubliceerd op: 5 augustus 2020 15:10

Midzomer Mokum is in volle gang! Van 6 juli t/m 16 augustus organiseert de OBA een uitgebreid zomerprogramma met allerlei creatieve, leuke en leerzame activiteiten in de verschillende vestigingen van de bibliotheek. Deze week nemen we je mee naar OBA Waterlandplein in Amsterdam Noord, waar we zelf slippers gaan maken.

In de Maakplaats van OBA Waterlandplein is het enthousiasme voelbaar: het is de laatste dag van een driedaagse workshop slippers maken. Net op tijd, want het is vandaag 31 graden in Amsterdam. Die slippers zijn dus hard nodig! 

De kinderen beginnen met een omtrek van hun voet op papier, waarop ze elk eigen ontwerp tekenen. Er zijn robots te zien, dinosaurussen, en vrolijke smileys. Roman (8) heeft zich laten inspireren door stripverhalen: ‘Hier zie je Donald Duck, een komeet, en andere elementen uit strips,’ wijst hij aan. Abdullah (9) heeft voor een zomers thema gekozen: ‘Ik ben gegaan voor een zee met een visje.’ 

Zodra de tekeningen af zijn helpt docent Floor de kinderen om de ontwerpen in te scannen en op de computer te zetten. Vanuit daar graveert de lasersnijder in de Maakplaats de ontwerpen rechtstreeks in het materiaal. De kinderen gaan op hun tenen staan om te zien hoe de laser over de kurkplaten beweegt. 

Dan is het tijd voor de volgende stap. Coach Li-Shi laat zien hoe je met verschillende technieken zelf een stevig bandje vlecht. Vol concentratie gaat de groep aan de slag met bollen wol in hun favoriete kleuren. In de pauze wordt er limonade gedronken met een koekje erbij. 

Ten slotte komt alles samen: de onderdelen worden in elkaar gezet. Dat lijkt simpeler dan het is: als je niet de juiste technieken gebruikt schieten de bandjes zo los wanneer je de slippers aantrekt. Li-Shi legt daarom uit hoe je door middel van speciale knopen de zool kunt verstevigen. Ook mogen de kinderen zelf aan de slag met een lijmpistool om de verschillende lagen van de slippers aan elkaar te plakken. Nog even goed aanduwen met een deegroller, en dan zijn de slippers klaar. 

Het resultaat mag er zijn! Dankzij de temperatuur droogt de lijm snel, en binnen no time lopen de kinderen op hun eigen slippers een rondje door de Maakplaats. Hoe ze bevallen? ‘Ze zitten heel lekker’ zegt Rosie (10) enthousiast. Met haar nieuwe flipflops is ze klaar voor de rest van de zomer. 

Midzomer Mokum in de OBA vindt plaats in 12 OBA vestigingen van Javaplein tot Osdorp voor kinderen, jeugd en jongvolwassenen van 4-23 jaar. Bekijk het volledige programma op ​ oba.nl/zomer.

Midzomer Mokum is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de partners OBA, Maakplaats021, Waag, Pakhuis de Zwijger, The Beach, NewTechKids, Lekker Samen Klooien, Cinekid, NEMO, Cultura Nederland en vele anderen. 

Beeld: Jimena Gauna