Mokum Maakcoalitie wil lerarentekort aanpakken

Gepubliceerd op: 21 september 2021 10:35

Twaalf Amsterdamse organisaties die zich inzetten voor maakonderwijs hebben op woensdag 29 september in aanwezigheid van wethouder Meliani (Kunst, Cultuur en Digitale Stad) de Mokum Maakcoalitie gelanceerd. De Maakcoalitie biedt gerichte (school)programma’s en activiteiten op het vakgebied van techniek, wetenschap, burgerschap en kunst. Met een structureel aanbod draagt de Mokum Maakcoalitie bij aan werkdrukverlaging in verband met het lerarentekort.

OBA, de Waag, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam, NEMO Science Museum, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Next Nature Network, Cultura Nederland en de W&T makelaars van de gemeente Amsterdam vormen samen de Mokum Maakcoalitie, het samenwerkingsverband waar maken centraal straat. 'Het is onze missie om bij te dragen aan een open, uitdagende en inclusieve hybride leeromgeving waar alle jonge Amsterdammers hun creatief, sociaal, cultureel, digitaal en technisch vermogen kunnen ontwikkelen', lichten José Remijn en Luca van Slagmaat (kwartiermakers Mokum Maakcoalitie, OBA) dit initiatief toe.  

Vanuit Maakplaats 021

Het initiatief voor de Mokum Maakcoaltie komt vanuit Maakplaats 021, dat in 2017 met steun van de gemeente Amsterdam werd opgericht door de OBA, de Waag, Pakhuis de Zwijger en de Hogeschool van Amsterdam. Sindsdien zijn er verschillende maakprogramma’s opgezet met uiteenlopende partners: educatieve programma's rondom kunst, wetenschap en technologie voor scholen én buitenschoolse programma’s in de (inmiddels 9) maakplaatsen op OBA-locaties verspreid over de stad.

Maakonderwijs is onmisbaar

Volgens de Mokum Maakcoalitie prikkelt maakonderwijs nieuwsgierigheid en verwondering. Het stelt kinderen in staat te ontdekken en te onderzoeken, kritisch te kijken en te bevragen, en te maken: het stimuleert verbeeldingskracht, technische skills, creatieve ideevorming en samenwerking. Kwartiermakers José en Luca (OBA): 'We hebben de overtuiging dat maakonderwijs de toekomst is. Het biedt kinderen en jongeren de vaardigheden die onmisbaar zijn in het vormgeven van een nieuwe wereld. Bovendien kan structureel maakonderwijs de werkdruk van leraren verlagen. Met inzet van docenten van de Mokum Maakcoalitie kunnen we ook het lerarentekort opvangen.'

Beeld: Jimena Gauna