Mooncake presenteert kookboekencollectie in de OBA

Gepubliceerd op: 8 november 2019 13:04

foodblogger Mooncake krijgt eigen kookboekencollectie in het Huis van alle Talen in de OBA

Foodblogger Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake, krijgt haar eigen kookboekencollectie in het Huis van alle Talen van de OBA. Op 17 november presenteert ze de collectie aan het publiek. Hiermee geeft ze een nieuwe dimensie aan de al uitgebreide collectie van de OBA.

Mooncake is één van de bekendste foodbloggers van het land. Als Mooncake schrijft Jonneke de Zeeuw over eten. Daarnaast maakt ze foodfilmpjes en neemt ze mensen mee naar haar favoriete eetplekken: geen trendy eetgelegenheden of sterrenrestaurants, maar een diversie aan authentieke eettentjes waar het om familierecepten draait uit alle windstreken. Met deze foodblogger verbindt de OBA een naam van faam aan het Huis van alle Talen.

Kookboekencollectie

De Mooncake kookboekencollectie is een culinaire plattegrond van de culturele diversiteit in Amsterdam. Het laat zien hoeveel verrukkelijks er inmiddels in de hoofdstad te krijgen is. Van bubble tea tot jollof rice, samosa chaat, momo's, gözleme en za3 za3 shakes; er is oneindig veel te vinden. 

De collectie biedt een mix van traditionele kookboeken, eet- en kookgeschiedenislessen uit verschillende culturen, sociale componenten zoals bijvoorbeeld wat bepaalde migratie van expats de laatste jaren heeft gedaan voor het culinaire landschap van Amsterdam. Als aanvullend accent binnen de collectie toont De Zeeuw haar 'Mooncakes', de pareltjes onder de interessante boeken, recepten en specifieke kennis die men zelf niet makkelijk of snel tegenkomt in het aanbod culinaire en literaire boeken.

"Arm of rijk, iedereen profiteert in meer of mindere mate van hetgeen er door migratie en globalisering onze kant op is gekomen”, aldus De Zeeuw. “Wanneer je vraagt naar de Nederlandse eetcultuur wordt vaak gezegd dat ie niet bestaat of gaat het al gauw over erwtensoep en stamppot terwijl ons culinaire landschap inmiddels zoveel meer is dan dat. En met name in een stad als Amsterdam, waar meer dan de helft van de inwoners een migratie-achtergrond heeft, pluk je daar de vruchten van."

Huis van alle Talen

Met het toevoegen van de kookboekencollectie aan het Huis van alle Talen, laat de OBA zien dat de bibliotheek van tegenwoordig meer is dan een ‘traditionele’ verzameling boeken in de trant van literatuur en poëzie. Het Huis van alle Talen is er juist op gericht een plek te bieden aan zoveel mogelijk talen en culturen met bijpassende publieksactiviteiten. De kracht van dit platform is de samenwerking met uiteenlopende partners uit Amsterdam. Hierdoor ontstaat een uitwisseling van verhalen en personages tussen de culturen die Amsterdam rijk is.