Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 26 januari 2016 08:45

Vanaf woensdag 27 januari wordt er in de OBA extra veel voorgelezen. Vanaf dan vinden namelijk de Nationale Voorleesdagen plaats en zijn er speciale activiteiten rondom voorlezen voor baby’s, peuters, kleuters en hun ouders. Ook is er van alles te doen rondom het Prentenboek van het Jaar, 'We hebben er een geitje bij!', geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe. Kinderen die lid worden van de OBA ontvangen een geitig poppetje cadeau.

voorleesontbijt

Op woensdag 27 januari gaan de Nationale Voorleesdagen in veel OBA-vestigingen van start met een voorleesontbijtje. In de Centrale OBA komt kinderboekenmaker Yvonne Jagtenberg langs, bekend van onder andere Balotje, om voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar en uit haar eigen boeken.

voorleesactiviteiten

Naast het voorleesontbijt zijn er diverse andere activiteiten rondom voorlezen georganiseerd in diverse OBA-vestigingen. Zo komt Ton Meijer opnieuw naar de OBA, deze keer natuurlijk met We hebben er een geitje bij!, een vrolijke voorstelling vol humor en interactie. Roos Dansverhalen speelt ook We hebben er een geitje bij!, over Truusje, die logeert op de boerderij bij opa en oma en van opa paar klusjes moet doen maar daar helemaal geen zin in heeft. Ze bedenkt iets anders: de boerderijdieren laten schrikken. Totdat het kleine pasgeboren geitje haar in de gaten heeft... Na het verhaal lekker bewegen op muziek. In de jeugdtheatervoorstelling Gonnie en haar vriendjes komen de populaire Gonnie-boekjes van Olivier Dunrea op een vrolijke speeltafel tot leven komen. Een voorstelling zonder tekst, dus voor iedereen te volgen. Alle activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Bekijk het complete programma met exacte data en locaties op www.oba.nl/voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met zaterdag 6 februari.

gratis geitig poppetje

Kinderen tussen 2 en 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de OBA, ontvangen naast de OBA-pas een leuk cadeau: een vingerpoppetje van het geitje uit het boek We hebben er een geitje bij! (bij de klantenservicebalie, zolang de voorraad strekt). Lidmaatschap is gratis voor kinderen en geeft hen toegang tot een grote collectie voorlees- en prentenboeken.

Het belang van voorlezen

De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CNPB). Tijdens deze periode wordt er extra veel voorgelezen in bibliotheken, op basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Het doel van de campagne is om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Niet alleen in het onderwijs maar juist ook thuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De ontwikkeling van de woordenschat van kinderen wordt sterk gestimuleerd door voorlezen. Al met 15 minuten voorlezen per dag, leert een kind zo’n 1.000 woorden extra per jaar. De OBA kent een uitgebreide collectie prentenboeken en in veel OBA-vestigingen lezen medewerkers elke week voor aan kinderen.