Nieuw: OBA Huiswerkclub (8+)

Gepubliceerd op: 20 mei 2020 13:15

Op advies van de Amsterdamse kinderraad begint de OBA vanaf 25 mei op 4 locaties verspreid over de stad de OBA Huiswerkclub. De club heeft als doel om kinderen die dat nodig hebben in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar in deze OBA-vestigingen rustige werkplekken te bieden voor het maken van huiswerk. De groepen van 8 tot 10 kinderen worden begeleid door twee OBA-medewerkers en alle werkplekken zijn voorzien van laptop of tablet.

Het advies van de kinderraad is naar aanleiding van de niet volledige openstelling van scholen en dat niet alle kinderen een goede werkplek thuis hebben. Het is goed dat de scholen per 8 juni weer volledig opengaan, maar dan blijft het nog voor veel kinderen nodig om een rustige werkplek te hebben, ook om achterstallig huiswerk in te halen.

Wij zijn er om iets te betekenen voor Amsterdamse kinderen. Vet tof dat dit dankzij ons (de kinderraad), de gemeente Amsterdam en de OBA is gelukt. Wij hopen hiermee kinderen te kunnen helpen in het afdwingen van onze kinderrechten. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs en een rustige werkplek.

— Ilias (11) kinderburgemeester van Amsterdam

Samenwerking met ouders en scholen

Scholen kunnen voor de OBA Huiswerkclub zelf leerlingen selecteren. Het zal gaan om kinderen die thuis niet rustig kunnen werken, structuur nodig hebben of kennis willen bijspijkeren. Leerkrachten zullen de betreffende ouders stimuleren om hun kind aan te melden. 

In de komende periode zal de OBA in overleg met het onderwijs en de gemeente rustige werkplekken blijven bieden voor leerlingen die dit nodig hebben.

Deze periode laat des te meer zien dat een rustige en veilige werkplek niet voor alle Amsterdamse kinderen vanzelfsprekend is. Wat een goed idee van de kinderraad om de OBA in te schakelen. Met veel plezier organiseren wij deze nieuwe huiswerkclub.

— Martin Berendse, directeur OBA

Amsterdamse kinderraad

De Amsterdamse kinderraad vertelt de gemeenteraad en de burgemeester van Amsterdam wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Zo kwam ook dit initiatief van de kinderraad. Verder is het doel om andere kinderen te helpen om dingen te leren over democratie, politiek, participatie, de gemeente en hun eigen rechten.