Nieuwe XL vestiging in Nieuw-West en Beleidsvisie

Gepubliceerd op: 13 december 2018 10:40

De OBA wil de komende jaren het bestaande vestigingennetwerk uitbreiden met 15 nieuwe (soms tijdelijke) locaties in Amsterdam. Dat staat in de nieuwe Beleidsvisie die op donderdag 13 december 2018 aan de stad gepresenteerd wordt. Met name in gebieden waar Amsterdam nieuwe woonwijken ontwikkelt, wil de OBA op loopafstand van scholen vrije toegang bieden tot kennis, informatie en cultuur.

In Amsterdam Nieuw-West gaat de OBA in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en vastgoedontwikkelaar MRPD een OBA XL-locatie ontwikkelen, aan het Osdorpplein. Tijdens de presentatie van de Beleidsvisie wordt een intentieovereenkomst tussen de drie partijen getekend. Ook worden de plannen voor het nieuwe OBA NEXT op de Zuidas gepresenteerd: een nieuwe locatie die in 2025, ter gelegenheid van 750 jaar Amsterdam, zal openen. OBA NEXT is een samenwerkingsverband met onder anderen de Vrije Universiteit en het Huis voor de Journalistiek.

Verbonden door de OBA

De Beleidsvisie 2019-2022 noemt de uitbouw van samenwerkingen in en met de buurten van Amsterdam als belangrijkste ontwikkeling voor de OBA. Directeur Martin Berendse: 'We willen bijdragen aan een inclusieve, betrokken stad, waar iedereen gelijke kansen heeft en volledig deel kan nemen aan het maatschappelijke leven. We doen dat inmiddels samen met educatieve, maatschappelijke en culturele organisaties. Zo ontwikkelt de OBA zich stap voor stap van een individuele instelling tot een educatief-cultureel samenwerkingsplatform.'

Uitbreiding vestigingennetwerk

Eén van de allergrootste uitdagingen van de OBA is om in een sterk groeiende stad dichtbij alle Amsterdammers te blijven. Dat vraagt niet alleen uitbreiding van het vestigingennetwerk, maar ook aanpassing van bestaande locaties en samenwerking met bijvoorbeeld scholen, broedplaatsen en Huizen van de Wijk. In de Beleidsvisie beschrijft de OBA nieuwe programma’s als Huis van Alle Talen, de verschillende vormen van samenwerking en de toekomst van de OBA-locaties in de stad. De Beleidsvisie bevat een kaart waarop alle gewenste locaties staan aangeduid.

OBA 100 jaar

De Beleidsvisie 2019-2022 is de start van een nieuwe eeuw OBA. In 1919 besloot een groep Amsterdammers tot de oprichting van een openbare leeszaal, voor álle Amsterdammers toegankelijk. In 2019 viert de OBA haar 100-jarig bestaan in alle stadsdelen en OBA-locaties. Dankzij de Amsterdammers is de OBA uitgegroeid tot de grootste culturele instelling van de stad, met 27 vestigingen, waar heel divers Amsterdam over de vloer komt.