OBA 100 | Top 3 controversiële boeken

Gepubliceerd op: 8 mei 2019 11:04

De OBA bestaat 100 jaar en dat vieren we 100 dagen lang! In deze feestelijke periode maken we elke week een top drie met bijzondere stukken uit de collectie. Deze week: drie boeken die veel stof deden opwaaien.

1.

Han B. Aalberse | De liefde van Bob en Daphne

Deze roman vertelt over een 20-jarige jongen en een 15-jarig meisje die in het Parijs van na de Tweede Wereldoorlog een wilde romance beleven. Het eerste deel van 'De liefde van Bob en Daphne' verscheen in 1955 en veroorzaakte veel ophef door de erotische lading. De auteur werd vervolgd door justitie, maar uiteindelijk vrijgesproken. 

2.

Richard Klinkhamer | Woensdag gehaktdag

Autobiografisch relaas van de moord door de schrijver op zijn vrouw Hannie Godfrinon. Het boek is geschreven in de gevangenis. Richard Klinkhamer overleed in 2016, De Volkskrant schreef een necrologie over hem.

3.

A.H.J. Dautzenberg | Samaritaan

In dit boek beschrijft Dautzenberg hoe hij een nier afstond aan een onbekende, om vervolgens te beweren dat het een verzonnen verhaal was, wat hem op de nodige kritiek kwam te staan. In 2016 bleek echter dat hij wel degelijk een nier heeft gedoneerd. 

Feestelijke activiteiten

Het jubileum wordt gevierd met 100 dagen feest, in de hele stad! Een karavaan met gratis muziek-, theater, taal- en jeugdactiviteiten trekt langs alle 27 OBA-vestigingen in Amsterdam. Kom ook!