OBA NEXT: een openbare innovatieve leer- en ontwikkelplek voor heel Amsterdam

Gepubliceerd op: 23 maart 2021 09:03

Amsterdam krijgt er met OBA NEXT een nieuwe leer- en ontwikkelplek bij. Het wordt een openbare voorziening die met een breed aanbod van activiteiten kansengelijkheid stimuleert, door bij te dragen aan de talentontwikkeling en digitale vaardigheden van alle Amsterdammers. De gemeente, OBA en een breed scala aan maatschappelijke organisaties hebben de handen ineengeslagen om van deze bibliotheek nieuwe stijl een inspirerende plek te maken voor heel Amsterdam. Met deze openbare ontmoetingsplek ontwikkelt Zuidas zich verder als diverse en levendige buurt.

Beeld bovenaan: Ben Houdijk

OBA NEXT wordt een plek waar talentontwikkeling, debat en kennis over nieuwe technologieën centraal staan. Zo kunnen Amsterdammers zich ontwikkelen op thema’s als betrouwbare informatie, online weerbaarheid en (digitale) nieuwe media: urgente thema’s voor een steeds verder digitaliserende stad. De programma’s van OBA NEXT zijn gevarieerd, laagdrempelig en voor alle Amsterdammers toegankelijk.

Maatschappelijke partners

Een groot aantal maatschappelijke organisaties hebben zich de afgelopen twee jaar verbonden aan OBA NEXT, zoals debatorganisatie Argan, Stichting IMC Weekendschool, Stichting Studiezalen, Giving Back, TechConnect, Huis van de Journalistiek, VU, European Cultural Foundation en House of Skills. Deze organisaties zijn specialisten op het gebied van technologie en samenleving, talentontwikkeling en diversiteit, kennis, nieuws en media. De partners willen graag dicht op de OBA, op elkaar én op de bedrijven in Zuidas zitten om zo goed mogelijk samen te werken en zoveel mogelijk ontmoeting te creëren in OBA NEXT. Een plek die gonst van activiteit, waar de OBA met maatschappelijke partners uit de stad intensief samenwerkt.

Beeld links: Jimena Gauna | rechts: Boudewijn Bollmann

Met de komst van OBA NEXT ontwikkelt Zuidas zich verder tot een Amsterdamse stadswijk waar iedereen welkom is. Een plek waar je woont, werkt en waar ruimte is voor sport en culturele instellingen die bijdragen aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van het gebied. Een belangrijke publieke voorziening als een bibliotheek hoort hierbij. Dankzij de uitstekende openbaar vervoer verbindingen is OBA NEXT straks bereikbaar voor alle Amsterdammers.

— Victor Everhardt (wethouder Zuidas)

Amsterdammers moeten zich staande kunnen houden in een steeds verder digitaliserende samenleving. Nepnieuws, deepfakes, een overvloed aan online informatie: het zijn allemaal uitdagingen die een plek krijgen in OBA NEXT. Ik ben trots op de verschillende partners die samen met de OBA het programma gaan invullen. Dit gaat een plek worden voor een jonge generatie Amsterdammers, die juist in Zuidas enorme kansen voor zichzelf zien.

— Touria Meliani (wethouder Kunst en Cultuur)

Beeld links: Jimena Gauna | rechts: Ben Houdijk

De OBA is al ruim 100 jaar de openbare plek waar alle Amsterdammers terecht kunnen om in vrijheid zichzelf te ontwikkelen en elkaar te ontmoeten. Door OBA NEXT gaan we deze waarde inzetten voor de ontwikkeling van Zuidas als stadswijk. Met als doel om Amsterdammers ook de komende 100 jaar de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan het (digitale) maatschappelijke verkeer. OBA NEXT is niet alleen een samenwerking met verschillende partners, maar juist ook een samenwerking met Amsterdammers. Wij verheugen ons om samen met de stad OBA NEXT vorm te geven.

— Martin Berendse (directeur OBA)

Het college heeft ingestemd met het uitvoeringskrediet voor de bouw van OBA NEXT, een buurtkamer, de buurtteams en een fietsenstalling. De gemeenteraad beslist 21 april 2021 over de voordracht van het college. OBA NEXT komt in het deelgebied Kenniskwartier Zuidas, vlakbij de VU en Amsterdam UMC. Kennis en innovatie ten behoeve van de samenleving staan hier centraal. De ontwikkeling van het programma en de activiteiten start direct en zal ook ten goede komen aan andere OBA-vestigingen in de stad. Het gebouw wordt naar verwachting in 2027 opgeleverd.


lees meer nieuws van de OBA