OBA viert 20 jaar huwelijk voor personen van gelijk geslacht

Gepubliceerd op: 29 maart 2021 09:16

Vrijdag 1 april is het twintig jaar geleden dat Job Cohen in Amsterdam de eerste burgerlijk huwelijken voor koppels van hetzelfde geslacht ter wereld sloot. Nederland ging hierdoor de geschiedenisboeken in als eerste land ter wereld waar dit huwelijk legaal werd. Veel landen volgden deze stap op de weg naar gelijkheid. De OBA staat op 1 april om 20.00 uur in samenwerking met Pride Amsterdam, Amsterdam Museum en Salto TV met een feestelijke livestream stil bij deze mijlpaal. De stream is te volgen via OBA Studio (op het YouTube-kanaal van de OBA) en rechtstreeks via SALTO.

Iconische gebeurtenis

Het sluiten van deze eerste burgerlijk huwelijken is een iconische gebeurtenis geweest in de loopbaan van Job Cohen. Als burgemeester van Amsterdam verbond Cohen op 1 april 2001 de eerste vier stellen van gelijk geslacht in de echt: drie mannenparen en één vrouwelijk stel. Onder zijn bewind was Cohen als staatsecretaris van Justitie verantwoordelijk voor het definitief openstellen van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes, of beter gezegd voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Een besluit dat warm ontvangen werd in de Nederlandse samenleving. In navolging hiervan is het huwelijk inmiddels in dertig landen opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. 

Livestream

Tijdens de livestream wordt de twintigste verjaardag van het burgerlijk huwelijk voor hetzelfde geslacht gevierd met een programma vol met dans, muziek, spoken word en panelgesprekken. Tijdens de gesprekken kijken we terug op deze bijzondere gebeurtenis in de Nederlands geschiedenis en de uitwerking hiervan op de rest van de wereld. Ook plaatsen we dit huwelijk in een breder perspectief en gaan we in op de betekenis hiervan voor thema’s als diversiteit en inclusie. En, we geven antwoord op de vraag hoe we er nu voor staan als het gaat om gelijkheid, acceptatie en tolerantie.

De presentatie van deze avond ligt in handen van Martijn Kamphorst (hoofdredacteur WINQ), die in gesprek gaat met drie LHBTIQ+ stellen. Daarnaast zijn er bijdragen van Job Cohen, Dolly Bellefleur (die veel LHBTQ+ stellen trouwde), dans van Iconic*stories en een muzikale bijdrage van Tabulae Rasae (duo Yoesra en Valery Levant). De programmering is een samenwerking tussen de OBA en Marc van Loon van Iconic*stories, tevens co-creative producer van het evenement.

Leestips van partner IHLIA

Nederland was het eerste land in de wereld waar mensen van gelijk geslacht wettelijk in het huwelijk mochten treden. De hele wereldpers was toegestroomd. Inmiddels is er een hele generatie kinderen en jongeren die niet beter weten dan dat twee mannen of twee vrouwen gewoon met elkaar kunnen trouwen. Maar er is lang voor gestreden om dit in Nederland mogelijk te maken. Inmiddels zijn er zesentwintig landen, and counting, waar het huwelijk tussen twee personen van gelijk geslacht is toegestaan. Tijd voor een boekenfeestje dus! IHLIA tipt 7 boeken die het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht vieren.