Online databanken bij de OBA

Gepubliceerd op: 30 juli 2016 14:28

Wist je dat je via oba.nl toegang hebt tot diverse databanken en oefenprogramma's? Van uittreksels van boeken tot internationale kranten en tijdschriften, er is een heleboel te ontdekken.

Als je in een vestiging van de OBA bent, heb je automatisch toegang tot deze informatie. Buiten de OBA, bijvoorbeeld thuis, kan je inloggen op een deel van de beschikbare bestanden.

Uittrekselbank

Sinds kort kan je ook thuis de Uittrekselbank raadplegen. Je krijgt toegang tot meer dan 2700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse literatuur. Er staan maar liefst 360 auteursportretten in en per boek vind je ook vragen en discussietips. Handig voor leesclubs, werkstukken en bij het lezen voor je lijst.

Meer dan literatuur…

In de databanken vind je niet alleen informatie over literatuur. Ze zijn in verschillende onderwerpsgebieden ingedeeld, die variëren van inburgering tot kunst. Onder het kopje Kranten & tijdschriften vind je bijvoorbeeld een link naar Pressreader. Een gratis app die toegang geeft tot duizenden kranten en tijdschriften uit meer dan 100 landen en in 60 verschillende talen. En ken je Muziekweb al? Onder het kopje Kunst, muziek & geschiedenis staat een link naar deze website, je kan er ruim 300.000 cd's, 10.000 muziek-dvd's en 300.000 lp's aanvragen.

Oefenprogramma's

Onder het kopje Basisvaardigheden en inburgering staan verschillende oefenprogramma’s. Voor mensen die nog niet zo bekend zijn in de digitale wereld is er bijvoorbeeld Steffie, zij legt op een simpele manier uit hoe internetbankieren werkt, hoe je zoekt op internet en wat sociale media zijn. En wat dacht je van oefenen.nl? Met dit programma oefen je onder meer met lezen, schrijven, rekenen en internetten.