Drie internationale teams uitgenodigd voor ontwerp OBA NEXT

Gepubliceerd op: 21 december 2021 12:31

OBA Next_luchtfoto_foto- Irvin van Hemert

Deze week is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van OBA NEXT. Als onderdeel van de aanbesteding zijn drie internationale bouwconsortia uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de invulling van het nieuwe bibliotheek- en bedrijvengebouw op de Zuidas.

OBA NEXT wordt een innovatieve en inspirerende leer- en ontwikkelplek voor heel Amsterdam, een openbare voorziening die leren en ontwikkelen in een digitale tijd stimuleert. Een plek waar OBA samen met een breed scala aan maatschappelijke organisaties programma’s zal ontwikkelen: gevarieerd, laagdrempelig en voor alle Amsterdammers toegankelijk.

Na een selectieprocedure zijn drie bouwconsortia geselecteerd. Een mix van Nederlandse en internationale toonaangevende bedrijven:

  • BAM Bouw en Techniek B.V., AM B.V., Deerns Nederland B.V. en architectenbureaus cepezed bv en Henning Larsen Architects A/S
  • BMB ontwikkeling B.V.,VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West B.V., ABT B.V., Boele & van Eesteren B.V, G&S Bouw B.V., Stam + De Koning Vastgoed B.V. met architectenbureau Snøhetta Oslo AS
  • G&S Vastgoed B.V., Visser & Smit Bouw B.V, Arcadis Nederland B.V. en architectenbureaus Neutelings Riedijk Architecten BV en SO-IL EU BV

 

“Het zijn drie bouwconsortia die wereldwijd hun sporen meer dan verdiend hebben met het ontwikkelen van toonaangevende projecten op het gebied van kunst en cultuur”.

                                                                                                                                                           -Martin Berendse

 

Ontwerpbureaus
De verschillende ontwerpbureaus hebben een indrukwekkend trackrecord. Cepessed ontwierp het Haags Colosseum, Henning Larsen Architects de Roosevelt Library in Noord Dakota (US), Snøhetta is bekend van de de moderne bibliotheek van Alexandrië en Neutelings Riedijk Architecten BV van het vernieuwde ontwerp van Naturalis in Leiden.

Volgende stappen
De partijen hebben de opdracht meegekregen een herkenbaar publiek gebouw te ontwerpen met een open, uitnodigend karakter dat is toegespitst op een breed scala aan activiteiten zoals workshops, debatten, exposities, vergaderingen en het maken van audiovisuele producties, zoals vlogs, en programmeren.

Partnercoalitie
De aanbesteding van OBA NEXT wordt in nauwe samenwerking tussen gemeente Amsterdam (bureau Zuidas) en de OBA uitgevoerd. Daarnaast hebben zich een groot aantal maatschappelijke organisaties verbonden aan de inhoud en programmering van OBA NEXT, waaronder debatorganisatie Argan, Stichting IMC Weekendschool, Stichting Studiezalen, Giving Back, TechConnect, Huis van de Journalistiek, VU, European Cultural Foundation en House of Skills.

Meer informatie over de aanbesteding is te lezen op https://zuidas.nl/blog/2021/12/21/drie-partijen-uitgenodigd-voor-ontwerp-oba-next/

               OBA directeur Martin Berendse op het kavel van OBA Next