Op zoek naar een studieplek?

Gepubliceerd op: 12 maart 2024 10:00

OBA Bijlmerplein

In OBA Oosterdok is vrijwel altijd plek om rustig te studeren. Maar in sommige periodes kan het lastig zijn een plekje te vinden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

Op de vele verdiepingen van OBA Oosterdok vind je overal studieplekken. Lange tafels waar je met meerdere mensen tegeliijk studeert en knusse individuele studieplekken, bijvoorbeeld in het Huis van Alle Talen. Maar in sommige periodes, bijvoorbeeld als Amsterdamse scholieren blokken voor hun (voor)examens, lijkt elk hoekje van OBA Oosterdok bezet. Gelukkig heeft de OBA nog 28 vestigingen in Amsterdam, Weesp en Diemen, allemaal met een eigen stijl en sfeer. En in veel van die vestigingen kun je heerlijk rustig studeren. Ga je mee op ontdekkingstocht?

Zuidoost: een oase van rust in de levendige Bijlmer

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? In OBA Bijlmerplein vind je plekken waar je in alle rust kunt studeren. Ben je snel afgeleid, dan is dit de plek waar je heen moet voor al je studeermomenten. Maak tussendoor je hoofd leeg met een wandeling door de Amsterdamse Poort en trakteer jezelf op een lunch - in de veelzijdige Bijlmer is keuze genoeg.

adres en openingstijden OBA Bijlmerplein

Noord: studeren onder de houten balken

OBA Van der Pek

OBA Van der Pek bevindt zich in de beeldschone Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord, op de kop van het Mosplein. De Van der Pekbbuurt was een van de eerste tuindorpen, gebouwd voor Amsterdamse arbeiders, in het interbellum. Door de architectuur en inrichting heeft deze vestiging wel wat weg van een hippe woonkamerboekhandel. Op de eerste verdieping kun je je terugtrekken onder houten balken en tussen boekenkasten op de eerste verdieping, je vindt er knusse nisjes om rustig te werken. Ook fijn: er is een OBA Café.

adres en openingstijden OBA Van der Pek

Zuid: studeren in stijl

OBA Roelof Hartplein

OBA Roelof Hartplein is een bibliotheek die prima als locatie zou kunnen dienen voor een stijlvolle film, of serie. De marmeren trappen, houten plafonds en sierlijk bewerkte deuren zorgen er vanzelf voor dat je je aandacht bij je boeken houdt. En dat mag best, want je komt hier om te studeren. 

adres en openingstijden OBA Roelof Hartplein

Oud-West: studeren in een voormalige tram-remise

OBA De Hallen

OBA De Hallen bevindt zich in voormalige tramremise De Hallen, die begin deze eeuw werd omgebouwd tot een bruisend cultureel ontmoetingscentrum met een markt, een bioscoop, galeries, winkels, horeca én een mooie bibliotheek waar je rustig kunt studeren. Aanrader: leescafé Belcampo, vermoemd naar de auteur van Het grote gebeuren, die in Oud-West heeft gewoond.

adres en openingstijden OBA De Hallen

West: oase van rust aan het Mercatorplein

OBA Mercatorplein

OBA Mercatorplein is een fijne bibliotheek in Amsterdam West. Je kunt er in alle rust studeren en in het ruime leescafé heb je een mooi uitzicht op het plein waar regelmatig exposities van kunstenaars plaatsvinden.

adres en openingstijden OBA Mercatorplein

Oost: studeren met uitzicht op het Javaplein

OBA Javaplein

OBA Javaplein werd in 2011 door Het Parool uitgeroepen tot de mooiste bibliotheek van Amsterdam: 'Het is een eldorado, met hoge plafonds, kunst aan de muur en parket op de vloer. Nieuwe aanwinsten liggen, net als in de boekhandel, horizontaal uitgestald. Lange houten werktafels met stopcontacten bieden uitzicht op het drukke Javaplein.' Klinkt goed, toch?

adres en openingstijden OBA Javaplein

bekijk al onze vestigingen