OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Expositie 'Zie wie ik aan 't worden ben'

Gepubliceerd op: 16 mei 2019 13:05

De expositie ‘Zie wie ik aan ’t worden ben’ toont de portretten en verhalen van AlzheimerFluisteraars als Jan, Liesbeth, Gülec, Marlies, Joris en Adelheid die samen met hun dierbaren die Alzheimer kregen, op de foto gingen. Ontmoet de familieleden die hun geliefden achterna tuimelden om met hen in verbinding te blijven. Bewonder hun foto’s, hun avontuur en verhaal.

Samen met dramaturg Anne-Marth Hogewoning en fotograaf Cigdem Yuksel ontwikkelde Adelheid Roosen de methodiek van het AlzheimerFluisteren. Professor Anne-Mei The van de afdeling langdurige zorg en dementie van de UvA zag de documentaire Mam en gaf Roosen de geuzennaam AlzheimerFluisteraar.

Alice in Wonderland

Toen haar moeder Alzheimer kreeg, ontdekte Adelheid Roosen aan den lijve wat dit betekent. Zoals Alice in Wonderland een wit konijn achterna viel in een gat in de grond, zo suisde zij achter Mam aan. Naar een andere werkelijkheid, waar mensen met dementie kunnen zijn ‘wie zij aan het worden zijn’.

Dramaturg Anne-Marth Hogewoning en fotograaf Cigdem Yuksel ontwikkelden samen met Adelheid Roosen de methodiek van het AlzheimerFluisteren.

Verlegenheid

Anne-Marth: 'Voor dat meebewegen, dat meevallen, is vaak moed nodig, om schaamte of schroom te overwinnen. Dat meebewegen vinden we moeilijk omdat het een confrontatie is met onze eigen verlegenheid. Mensen met dementie nodigen je uit tot een spontane manier van reageren. Bij ons roept dat ongemak op, zeker als we in de openbare ruimte zijn, waarin iedereen zich gedraagt zoals het hoort. Die verlegenheid proberen wij met het AlzheimerFluisteren te doorbreken.' Anne-Marth en Cigdem gaan samen met de familieleden en mensen met Alzheimer dit intieme proces van fluisteren aan. Yuksel vangt met haar camera precies dat moment waarop de fluisteraar door zijn of haar verlegenheid heenstapt. 

Ruimte geven

'Elk mens heeft de Fluisteraar in zich,' zegt Hogewoning. 'Het is het spontane aanhankelijke kind in ons, dat we hebben weggestopt. Probeer iemand met dementie niet te corrigeren of te veranderen, maar laat je meevoeren. Ook al voelt dat ongemakkelijk. Ik zeg altijd: stuntel liever in je onzekerheid dan het uit de weg te gaan. Zo geef je een dierbare met dementie de ruimte om te zijn wie hij of zij aan het worden is.'

De expositie

De expositie ‘Zie wie ik aan ’t worden ben’ toont de indringende foto’s en verhalen van 14 begeesterde fluisteraars uit het hele land en is van 28 mei tot 12 juni te zien in de OBA Oosterdok - Oosterdokskade 143. Vervolgens gaat de expo op reis langs de andere OBA-vestigingen in verschillende Amsterdamse wijken.  

De OBA

De OBA biedt graag plek voor deze bijzondere expositie en haakt zelf aan met het Geheugen-kabinet; een prachtige boekencollectie- en spelletjeskast over dit thema. Speciaal voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie én de mensen in hun directe omgeving, is het Geheugenkabinet in verschillende OBA-vestigingen te vinden. Daarnaast heeft de OBA voor mensen met dementie Muziek op Maat ontwikkeld. Dit is een muzikale afspeellijst die speciaal (door een mantelzorger) wordt samengesteld. De OBA plaatst de gewenste nummers op een iPod Shuffle en leent deze uit. Muziek geeft hen geluk en geborgenheid en het samen beleven van muziek nodigt uit om naar elkaar te luisteren en de sociale interactie levend te houden. 

De expositie ‘Zie wie ik aan 't worden ben' ontmoet de AlzheimerFluisteraars in de OBA wordt mede mogelijk gemaakt door CultuurPlus. Onder deze noemer biedt de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met een subsidie van de gemeente Amsterdam een platform voor cultureel aanbod speciaal gericht op de doelgroep senioren. Kringloop De Lokatie heeft meubels gedoneerd voor de expositie.