Opening Huis van alle Talen

Gepubliceerd op: 29 oktober 2019 10:22

De bekende Marokkaans-Franse auteur en journalist Leïla Slimani is zaterdag 2 november aanstaande op uitnodiging van Institut de Français des Pays-Bas en de OBA aanwezig bij de opening van het Huis van alle Talen. Literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf gaat met Slimani in gesprek over haar werk en de sociaal maatschappelijke thema’s die hierin centraal staan.

Slimani is een graag geziene gast in binnen- en buitenland, mede door de bekroning van haar roman Een zachte hand met de prestigieuze Prix Goncourt. Ze is inmiddels één van de bestverkopende auteurs in Frankrijk. Niet voor niets is ze door president Emmanuel Macron benoemd tot ambassadeur voor de francofonie. Naast de Franse taal, heeft Slimani een voorliefde voor Arabische literatuur.

Arabische collectie in de OBA

In dit kader wordt voorafgaand aan het interview de nieuwe Arabische collectie gepresenteerd in aanwezigheid van wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani. Deze collectie is samengesteld in samenwerking met El Hizjra en winnaars van de El Hizjra prijs voor de Arabische literatuur. De verzameling bestaat uit een breed scala aan Arabische literatuur van hedendaagse opkomende Arabische schrijvers, gevestigde namen en klassiekers uit de Arabische wereld en van auteurs met een (deels) Arabische achtergrond. De boeken zijn in het Arabisch geschreven of vertaald naar Nederlands, Engels of Frans.

De ingebruikname van de Arabische collectie is de start van het Huis van alle Talen. Een co-creatie van de OBA met uiteenlopende partners in Amsterdam, met als doel een veeltalige collectie op te bouwen in combinatie met bijpassende publieksprogramma’s en -activiteiten. Het wordt daarmee een uitwisseling van alle verschillende verhalen en personages tussen de culturen die Amsterdam rijk is.

Naast Institut de Français des Pays-Bas en El Hizjra, werken ook de Spaanse partner Instituto Cervantes en het Bijlmer hiphop-collectief SMIB mee. Instituto Cervantes op 2 november de kindervoorstelling Bailar es cosa de libros (6+) op de jeugdetage van de OBA. OBA Bijlmerplein is tijdens de Museumnacht een locatie waar SMIB open huis houdt met de SMIB University, een ontwikkelingscentrum voor creatievelingen, waarbij het lesmateriaal bestaat uit 'hiphop education'.

Programma opening Huis van alle Talen

Zaterdag 2 november start het programma om 16.15 uur in OBA Oosterdok met de presentatie van de Arabische collectie in de loges van het Huis van alle Talen. Het interview met Leïla Slimani is om 17.15 uur in het OBA Theater.

Klik hier voor meer informatie over het volledige programma en het programma van Instituto Cervantes. Kijk op de site van de MuseumNacht voor het programma van SMIB.