Ouderen in de Wijk breidt uit naar OBA Reigersbos

Gepubliceerd op: 1 oktober 2018 13:57

Gezellig samenkomen, maar ook iets leren: het project Ouderen in de Wijk is een succes. Daarom kunnen senioren vanaf 11 oktober in een zesde OBA-vestiging terecht: OBA Reigersbos. En dat wordt gevierd.

De opening in OBA Reigersbos zal feestelijk zijn met o.a. live muziek, een ronde tafel om elkaar beter te leren kennen en een welkomstwoord door stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. Vanaf 10:30 bent u van harte welkom, de opening duurt tot 12:45 uur.

Gevarieerd aanbod

Binnenlopen voor een kop koffie, buurtgenoten leren kennen: voor AOW’ers is het project Ouderen in de Wijk opgezet in de OBA-vestigingen Banne, Spaarndammerbuurt, Molenwijk, Buitenveldert, Mercatorplein en nu dus ook OBA Reigersbos. 'Maar het is meer dan thee en een koekje,' verzekert projectleider Mayssa Joni. Het aanbod bestaat uit lezingen, het aanleren van digitale vaardigheden, tekenen en schilderen, maar strekt zich ook uit buiten de bibliotheekmuren, onder andere naar het Van Gogh Museum. Populair is de activiteit Oud Geleerd Jong Gedaan: colleges voor ouderen door studenten, zoals in criminologie of antropologie. Taalbarrières zijn geen probleem. Joni: 'We geven zelfs een college in het Turks.'

Tabletcafés

Meneer Herders (80) leerde tijdens tabletcafés omgaan met een iPad: 'Hier wist ik de ballen van, maar nu schrijf ik berichten naar mijn familie en kan ik internetbankieren.' De activiteiten zijn niet alleen leerzaam; ouderen voelen zich er ook minder eenzaam door. Joni: 'In OBA Molenwijk komen op vrijdagochtend veel Syrische ouderen. Sommigen zeggen er doktersafspraken voor af. Ook al spreken ze de taal niet, workshops met de handen, zoals schilderen, zijn makkelijk te volgen. De deelnemers bekommeren zich om elkaar; ze gaan naast elkaar zitten, lachen wat, drinken koffie.'

Feestelijke uitbreiding

Jaarlijks nemen zo’n vierhonderd 66+-ers deel aan Ouderen in de Wijk. Het project breidt zich nu uit naar een zesde vestiging: OBA Reigersbos, daar zal vanaf 11 oktober elke donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur iets worden georganiseerd. De culturele instelling Imagine IC wordt partner en gaat speciale trajecten voor ouderen ontwikkelen. Zoals Erfgoed: hier kunnen mensen met verschillende achtergronden samen praten over de geuren, smaken en andere herinneringen uit hun thuisland.