Quizzen met 65-plussers

Gepubliceerd op: 8 november 2018 13:20

Een quiz bedenken voor senioren, dat is voor leerlingen van Cartesius 2 de normaalste zaak van de wereld. Tijdens het vak service learning verzinnen ze vier activiteiten voor 65-plussers. Wij schuiven aan bij een straattaalquiz in de OBA Spaarndammerbuurt.

‘Ik houd het voor gezien’, schrijft Ger van 77 jaar oud in het opschrijfboekje dat hij van de scholieren heeft gekregen. Van de woorden ‘osso’, ‘fakka’ en ‘donnie’ heeft hij nog nooit gehoord. Ook Bea (80) naast hem vindt het lastig. Veel woorden lijken Surinaams, maar betekenen net iets anders dan ze gewend is. Dat betekent niet dat het niet ongelofelijk gezellig is. Er wordt smakelijk gelachen als blijkt dat ‘Fakka, kom je naar me fissa morgen?’ niet betekent dat je samen gaat vissen. En als ‘loesoe gaan’ wordt besproken, begint er iemand spontaan ‘Daar was laatst een meisje loos’ te zingen. Terwijl Marius in slaap dommelt, wordt er gediscussieerd of Marlien valsspeelt door een uitgeprinte lijst straattaal mee te nemen of dat dit gewoon goede voorbereiding is.

Bakvis of nozem

Echt hilarisch wordt het wanneer de rollen worden omgedraaid. De ouderen mogen een quiz maken voor de scholieren. Gingen de twaalf- en dertienjarigen al wazig kijken bij de vraag wat ‘bakvis’ of ‘nozem’ betekent, als de woorden ‘je voorgevel’ of ‘een moetje’ de gemoederen van de ouderen heerlijk opschudden, zie je de gedachten van de pubers afdwalen. Toch maken Kiki, Lizanne, Amelie, Berber en John met veel plezier nog meer toastjes met tonijnsalade en kletsen ze met de ouderen. Of zoals Berber (12) het zegt: “Met mijn oma vind ik het ook altijd gezellig. Ik had de quiz met haar geoefend en zij had drie van de elf antwoorden goed. Wij hopen ze iets te leren en wij kunnen ook van hen leren.” Zo heeft John (13) nog wel een ouderwets woord dat hij wil testen: “Trijf betekent leugen, wisten jullie dat?” 

Laagdrempelig

Intussen heeft iedereen in de OBA Spaarndammerbuurt wel meegekregen dat er iets gaande is; de vrolijkheid is niet van de lucht. Zo kwam Ger ook met dit groepje in aanraking. Hij zag de club van Ouderen in de Wijk op vrijdagochtend zitten, schoof aan en is nooit meer weggegaan. Ger: “We hebben geen laagdrempelige inloop in de buurt en dat contact hebben we wel nodig. Ik zou graag een meer dorpse sfeer in de buurt hebben, waar mensen elkaar op straat herkennen.” Janneke (71) vindt het zo’n leuke club omdat het een mix van gezellig en leerzaam is. “We zitten niet alleen maar koffie te drinken, maar hebben ook lezingen over muziek, Parkinson of erfrecht.” 

Eind november start een nieuwe, vierdelige reeks OBA Old School in OBA Banne. Meedoen? Meld je aan via banne@oba.nl of 020-6314132.

Meer aanbod voor senioren

Speciaal voor senioren heeft de OBA haar aanbod op een rijtje gezet. Van een gezellige middag in één van de vestigingen tot een dienst die boeken aan huis brengt.