Jongeren aan het woord over burgerschap

Gepubliceerd op: 21 december 2018 11:23

Jongeren aan het woord over burgerschap Radiolab Denktank 020

In februari 2019 organiseert de OBA Radiolab Denktank 020, een scholenprogramma voor middelbare scholieren. Samen gaan zij oplossingen bedenken tegen discriminatie en krijgen zij een stem in het discriminatiedebat in Amsterdam. Radiolab Denktank 020 geeft een concrete invulling aan burgerschap in het onderwijs. Deelname is gratis voor scholen.

De superdiverse stad

In Amsterdam leven ruim 180 nationaliteiten samen. Demografische ontwikkelingen laten zien dat op dit momenteel tweederde van de kinderen en jongeren tot 15 jaar in de stad een niet-witte autochtone achtergrond heeft. Deze toenemende diversiteit is te prijzen, maar brengt ook de nodige wrijving met zich mee. Zo is discriminatie op basis van etnische achtergrond voelbaar en zichtbaar in de stad, ook bij jongeren op school. Daarom bedenken leerlingen tijdens Radiolab Denktank 020 oplossingen tegen discriminatie. Zij worden in drie sessies omgetoverd tot ‘jonge stadsmakers’.

Gratis deelname

De OBA bestaat 100 jaar in 2019 en viert dit jubileum met de stad, bewoners, samenwerkingspartners en de scholen. Radiolab Denktank 020 wordt daarom éénmalig gratis aangeboden voor VO-scholen die (gratis) lid zijn van OBA School.

Voor wie?

Het programma Radiolab Denktank 020 is geschikt voor leerlingen uit het tweede leerjaar van het vmbo tot en met het vwo, van scholen uit Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel, Duivendrecht en Diemen.

In drie sessies wordt toegewerkt naar een slotmanifestatie waarin de leerlingen hun beste oplossing voor een inclusieve stad delen, ter overstaande van een vakjury en hun medescholieren. De kick-off vindt plaats op woensdag 13 februari 2019. Ook is er een mooie prijs te winnen: de klas met het beste plan om discriminatie tegen te gaan in de stad wint €500 voor de uitvoering ervan.