Robots, sensoren en programmeren bij de OBA

Gepubliceerd op: 3 augustus 2015 14:58

Een week voordat de scholen weer beginnen, kunnen leergierige leerlingen al kennis opdoen over programmeren en computers tijdens de conferentie Scratch2015AMS.

Tijdens Scratch2015AMS, dat start op woensdag 12 augustus, komen vanuit de hele wereld leraren, hoogleraren en robotbouwers bijeen om te praten over nieuwe ICT-ontwikkelingen voor het onderwijs. Een aantal van hen geeft bijzondere workshops waar kinderen gratis aan kunnen deelnemen. De OBA biedt graag de ruimte om deze workshops aan Amsterdamse kinderen te geven.

Workshops voor kinderen

Kinderen kunnen deelnemen aan workshops over de volgende onderwerpen:

  • Squla en Codeuur bieden beide een workshop aan waarin je leert hoe je in Scratch je eigen game kunt bouwen.
  • Linda Liukas (Finland) leest voor uit haar spiksplinternieuwe boek Hello Ruby en leidt een workshop over wat computers zijn, zonder dat er ’n computer aan te pas komt.
  • Mindmingle laat je een doolhof tekenen voor de robot Paapie en die moet geprogrammeerd worden om door het doolhof te lopen.
  • Stephen Howell (Ierland) leert hoe je in Scratch met een Kinect kunt werken. Dat betekent dat je een spel kunt maken dat je bestuurt door met armen en benen te bewegen.
  • Genevieve Smith-Nunes (Engeland) maakt Crumbles aan de computer vast. Aan die crumbles kun je bijvoorbeeld sensoren en lampjes hangen, die je kunt programmeren zodat het licht automatisch aangaat als het donker wordt.
  • Helemaal uit Japan komt het Wereld Scratch Orkest: door samen te werken met kinderen uit de hele wereld komt er een steeds mooier Scratch-project met muziek en zang.
  • In de Centrale OBA wordt sinds dit voorjaar in een computerclub met RaspberryPi wordt gewerkt. Deze dag is het programma voor iedereen te zien.
  • Mike Chen (Taiwan) heeft een iPad app Tickleapp ontwikkeld waarmee je heel gemakkelijk robots en drones kunt programmeren.

Deelname

De workshops vinden plaats op woensdag 12 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur op de jeugdafdeling van de Centrale OBA. Kom op tijd, dan kunnen we je indelen bij de workshops die je het leukst vindt. Deelname is gratis, reserveren vooraf is niet nodig.