OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Samenwerking met TechGrounds in OBA Osdorp

Gepubliceerd op: 18 juni 2019 15:20

In OBA Osdorp is vanmorgen de samenwerking ondertekend tussen OBA en TechGrounds, een organisatie die gratis programmeerscholen opent in kwetsbare wijken.

In een TechGround worden deelnemers (met name jongeren 18-25 jaar) in zes maanden opgeleid tot webdeveloper. De eerste TechGround start in september in OBA Osdorp. Deze OBA-locatie wordt deze zomer verbouwd en biedt dan meer ruimte aan samenwerkingspartners.

Programma OBA Osdorp

Prins Constantijn was aanwezig in OBA Osdorp om een paneldiscussie te leiden. De presentatie van TechGrounds maakt onderdeel uit van het festival WeMake the City en eindigde met de ondertekening van de nieuwe samenwerking. OBA-directeur Martin Berendse: “De samenwerking met TechGrounds is een mooi voorbeeld van de OBA ‘nieuwe stijl’: samen bieden we Amsterdammers de ruimte om zich te ontwikkelen. TechGrounds biedt de inhoudelijke kennis, de OBA biedt naast een laagdrempelige locatie ook een wereld van kennis en informatie aan onze nieuwe bezoekers.”

Constantijn van Oranje, Eric Traa, Inge Jansen, Abdelhamid Idrissi

Start in Brussel...

Het verhaal van TechGrounds heeft zijn oorsprong in de Brusselse wijk Molenbeek. Daar werd in 2015 onder de naam MolenGeek is een co-working space en een codeerschool geopend voor mensen uit de wijk, ongeacht leeftijd, achtergrond, opleiding, geslacht of competentie. Sinds de start zijn er ruim 150 webdevelopers opgeleid en 60 start-ups begeleid. 93% van de deelnemers is verder gaan leren, loopt stage of heeft een eigen bedrijf of baan.

…straks TechGrounds in de OBA

Het succes van MolenGeek wekte de interesse van de Amsterdam Economic Board. Met het tech-talent-programma TechConnect wil de AEB kansengelijkheid bieden door tech-opleidingen en tech-banen toegankelijk te maken voor iedereen. Samen met organisaties FutureNL en Studiezalen (van Amsterdammer van het Jaar Abdelhamid Idrissi) is het concept van MolenGeek naar Nederland gehaald. Hier heet de franchise TechGrounds. Dit jaar worden er twee TechGround-locaties geopend: één in Nieuw-West, bij OBA Osdorp en de andere in Zaanstad Poelenburg. In de jaren erna volgen er meer, ook buiten de Metropoolregio Amsterdam in bijvoorbeeld Rotterdam.