Smibanese University Classes

Gepubliceerd op: 1 oktober 2019 16:57

Nu de OBA samenwerkt met SMIB, het hiphopcollectief uit Zuidoost dat onder meer muziek, kleding en tijdschriften maakt, is onlangs de eerste Smibanese University Lecture gehouden in OBA Oosterdok. Naast de Smibliotheek, geven de hiphoppers hoorcolleges, maar dan wel iedere keer in een andere vorm en met een andere inhoud. Het kan een college zijn over een bepaald onderwerp, een interview met een gast of gewoon echt les krijgen.

Welke vorm er ook gekozen wordt, inhoudelijk is de stof altijd gekoppeld aan het gedachtengoed van SMIB, oftewel een Hiphop mindstate. Dit komt er ongeveer op neer dat hiphop eigenlijk alles omvat wat vrij is, alles wat emancipeert, alle underdogs, alternatievelingen, non-mainstream, vooruitstrevende invloeden binnen ons bestaan. Het is een ontastbaar goed wat zich via gedachtes uit. 

Maar waarom dan nu juist Smibanese lectures bij de OBA? Eigenlijk is het heel logisch. In de levens van de SMIB-leden zijn boeken vaak zeer inspirerende factoren gebleken bij het vormen van hun kijk op de wereld. Lezen ontwikkelt de geest en de mind, twee dingen waar je op jonge leeftijd zelden zo bewust mee bezig bent als bij het lezen van een boek. SMIB wil met dit concept geleid door hun digitale invloed/bereik mensen leiden naar de analoge wereld. 

Het eerste hoorcollege ‘Takkies’ was op 18 september en was een introductie van de SMIB University. Heb je deze gemist? Geen probleem. Dit jaar zijn er nog twee hoorcolleges: op 20 november en 18 december. Elk hoorcollege is er een ander thema en gastspreker.