Studyshare: studeren zonder afleiding

Gepubliceerd op: 28 januari 2016 15:45

Van 1 t/m 14 februari vindt in de OBA StudyShare plaats, de ultieme manier om het hoofd bij het studeren te houden. StudyShare is een studiemethode waarbij je heel geconcentreerd en effici├źnt studeert en iedere mogelijkheid tot afleiding buiten de deur blijft.

Tijdens StudyShare is iedereen welkom in de OBA om geconcentreerd te studeren of te werken. Je studeert met anderen in een lokaal, steeds drie kwartier lang, met daarna verplicht een kwartier pauze, ingeluid door een bel. Je mag geen sociale media checken, niet praten. Voor in het lokaal zit de Studybob van de OBA die streng toezicht houdt.

Pomodoro-techniek

Het idee voor StudyShare komt van bibliothecaris Frank Verbeek, die zich baseerde op de al bestaande pomodoro-techniek. Daarbij wordt een tijdsperiode opgedeeld in blokken waarbij stilte en concentratie centraal staan. Hij combineerde dit met een aantal traditionele methodes om jezelf bij de les te houden. StudyShare houdt elke vorm van afleiding buiten de deur. Discipline speelt een grote rol. Zoals Marli Huijer, Denker des Vaderlands, aangeeft: "We hebben discipline nodig, maar we willen het niet als gehoorzaamheid, en we willen ons ook niet altijd schuldig voelen. StudyShare is een heel belangrijk initiatief om discipline op een nieuwe manier vorm te geven: we besteden het uit."

StudyShare is gestart in de OBA in mei 2015. Bij die eerste editie en tijdens het vervolg in oktober deden telkens veel studenten mee. Zij prijzen StudyShare om de schoolse opstelling die ertoe leidt dat ze zich beter kunnen concentreren en productiever zijn. StudyShare is gratis voor studenten en andere geïnteresseerden. Op tijd komen is aanbevolen omdat geldt: vol = vol.

Alle informatie over StudyShare, huisregels en ervaringen van eerdere deelnemers zijn te vinden op www.oba.nl/studyshare.