The Glass Room in OBA Oosterdok

Gepubliceerd op: 29 oktober 2021 09:41

De internationale tentoonstelling The Glass Room staat van 6 november t/m 16 januari 2022 in OBA Oosterdok. Deze unieke expositie laat 14 kunstwerken zien over data en privacy. Hiermee onderzoek je de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet. Hoeveel (persoonlijke) data worden er verzameld en wat gebeurt daarmee? De verschillende kunstwerken dagen je uit, stellen lastige vragen en geven daarmee een kijkje in je online leven.

Ethische vragen over de technologie van nu

Op het eerste gezicht lijkt de expositie een hightech pop-up store waar de nieuwste glimmende digitale producten klaarliggen. In plaats daarvan vinden bezoekers tijdens het verkennen een selectie van kunstwerken die vragen oproepen. De tentoonstelling zet aan tot gesprekken over privacy en het delen van data. Tijdens The Glass Room leer je bijvoorbeeld te doorzien wat het verband is tussen dataverzameling en nepnieuws.

Belang van digitaal burgerschap

De tentoonstelling maakt bezoekers op een speelse manier bewust van de impact die technologie heeft op ons dagelijks leven. Bibliotheken willen daarom mensen in staat stellen om actief vaardig en weerbaar te kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Wie digitaal vaardig is, verkent nieuwe digitale mogelijkheden en benut de kansen die technologie biedt. Digivaardigen kennen ook de risico‚Äôs, maken bewuste keuzes en beschermen zichzelf. 

Eerste keer in Nederland

The Glass Room reist de hele wereld over. Na Berlijn, New York, Londen en San Francisco is The Glass Room dit jaar in Nederland te zien bij de OBA in Amsterdam (november-januari 2022) en dbieb in Leeuwarden (augustus-oktober 2021). De OBA en dBieb werken samen met de Friese ondersteuningsorganisatie Fers en de internationale NGO en maker van de tentoonstelling: Tactical Technology (Berlijn). Beide bibliotheken hebben elk een eigen lokale programmering rondom de tentoonstelling gemaakt om The Glass Room voor een groot en breed publiek toegankelijk te maken.