Theaterlezen in de OBA

Gepubliceerd op: 22 november 2018 11:28

Door te lezen, ontdek je compleet nieuwe werelden. Werelden die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. Voor kinderen die lezen lastig vinden, organiseert OBA daarom Theaterlezen.

Wanneer lezen niet altijd even makkelijk gaat, kan het maar een frustrerende bezigheid zijn. Daarom biedt OBA de naschoolse activiteit Theaterlezen, om het vloeiend lezen en leesplezier te bevorderen. Door de speelse aanpak doen de kinderen succeservaringen op en krijgen ze een positieve associatie met lezen.

Rollenspel

Eerst zal de begeleider voorlezen, daarna wordt de tekst samen met de deelnemers opgelezen en dan komt het leukste gedeelte: de kinderen kiezen een rol uit die ze samen met hun maatje gaan oefenen. Door middel van een rollenspel leren zij teksten uitspreken. Zo leren ze vlot lezen, worden ze uitgedaagd meer te proberen qua uitspraak en verdiepen ze zich in interpunctie. In het spel komen ze er bijvoorbeeld achter wanneer ze boos moeten kijken.

Geslaagd theaterlezer

Theaterlezen wordt gegeven in kleine groepen van maximaal vier deelnemers, in een serie van vijf weken. De begeleiding wordt gedaan door OBA Educators, opgeleid door de onderwijsadviseurs van Het ABC. Kinderen kunnen zich aanmelden voor de leeftijdsgroepen 7-9 jaar (middenbouw) en 9-12 jaar (bovenbouw). De laatste les wordt afgesloten met een gezamenlijke eindpresentatie. De deelnemers ontvangen bovendien een heus diploma.

Speciale kast

Theaterlezen ligt in het verlengde van het Makkelijk Lezen Plein: een speciale kast in de OBA met een ruime collectie (luister)boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen, omdat ze bijvoorbeeld dyslexie hebben. Het Makkelijk Lezen Plein is te vinden op de jeugdetage in OBA Oosterdok.

Theaterlezen, diverse vestigingen en data, € 5,00 / gratis met OBA-pas.