Tijdreizen met schrijver en archeoloog Linda Dielemans

Gepubliceerd op: 28 september 2020 09:40

Deze week gaat de Kinderboekenweek van start! Het thema van dit jaar, 'En toen?', neemt ons mee op een spannende tijdreis door de geschiedenis. Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Met haar kinderboeken viel ze meerdere keren in de prijzen. Ook geeft ze dit jaar tijdens de Kinderboekenweek haar eigen kindercolleges in de OBA. Waar zou zij naartoe reizen als ze een tijdmachine had? En waarom mag je die kindercolleges niet missen?

Fotografie: Annelien Nijland

Hoi Linda! Als je zou kunnen tijdreizen, waar zou de reis dan naartoe gaan?
"O jee, dat is een moeilijke vraag! Er zijn zoveel interessante tijden, en ik heb ook zoveel vragen… Maar als ik dan toch een periode moet kiezen, dan kies ik voor de tijd van de neanderthalers." 

Waarom de neanderthalers?
"In het begin dachten wetenschappers dat het een soort halve apen met knotsen waren, maar er is nu heel veel nieuw onderzoek dat zegt dat ze eigenlijk heel veel op ons leken. Ik zou heel graag willen weten hoe het echt zit! En dan hoop ik dat ik een gesprekje met ze aan kan knopen. Misschien mag ik dan ook een stukje mammoet proeven…"

Waarom mogen we jouw Kindercollege tijdens de Kinderboekenweek echt niet missen?
In dit Kindercollege krijg je dingen te horen die je nergens anders te horen krijgt. Ik vertel je alles over archeologie: hoe het werkt en wat je allemaal kunt tegenkomen in de grond. Daarna duiken we twee verschillende tijden in: 40.000 jaar geleden, de tijd van de neanderthalers, en 4000 jaar geleden, de bronstijd.
Wat gebeurde er toen allemaal (heel veel, dat kan ik alvast verklappen!), hoe leefden de mensen, en wat voor voorwerpen horen daarbij? En misschien nog wel het belangrijkste: welke verhalen zijn erover te vertellen?
Aan het eind van het uur ben je helemaal op de hoogte van de nieuwste feiten over het verleden. Kun je daarna je ouders en je docenten een lesje leren!

bekijk het Kindercollege in de agenda

Zomaar ineens ligt daar een jongen die tweeduizend jaar geleden echt geleefd heeft...


Wat is het gekste of spannendste dat je ooit gevonden hebt?
"Een boot! In Leidsche Rijn, bij Utrecht, waren we aan het opgraven waar in de vroege middeleeuwen (zo’n 1300 jaar geleden) de Rijn stroomde. In de wand van de opgravingsput zag ik een klein stukje hout, dus ik ging een beetje graven om te zien wat het was. Eerst geloofden mijn collega’s niet dat het iets bijzonders kon zijn, maar uiteindelijk werd het een boot van wel 15 meter lang, gemaakt van een enorme uitgeholde boomstam!"

En wat nog meer?
"Het is ook altijd heel bijzonder om skeletten tegen te komen, vooral op plaatsen waar je ze niet verwacht. Aan de rand van een grote, donkere vlek die ooit een diepe poel was geweest, vonden we bijvoorbeeld het skelet van een Romeinse jongen van een jaar of achttien. De vraag is dan natuurlijk: hoe komt die jongen daar terecht? Wat is er met hem gebeurd? Dan komt het verleden ineens heel dichtbij. Zomaar ineens ligt daar een persoon die tweeduizend jaar geleden echt geleefd heeft."

Probeer maar eens met één lijntje een mammoet te tekenen. En het moet ook nog in één keer goed, want gummen waren er in de prehistorie nog niet!


Over welk onderwerp of tijdperk zou je graag ooit nog een boek willen schrijven?

"Ik heb nog heel wat boeken in de planning staan, maar die houd ik nog heel even geheim! Een boek waar nog geen plannen voor zijn maar dat ik wel nog heel graag zou schrijven, is een informatief boek over de prehistorische grotschilderingen, uit Europa maar ook uit Amerika, Azië en Australië. Die laatste worden nog te vaak vergeten, vind ik. En het is zo’n prachtig onderwerp!
Ik heb inmiddels al een stuk of zes grotten met schilderingen gezien (in Spanje en Frankrijk) en het blijft iedere keer weer indrukwekkend en heel bijzonder. Probeer maar eens met één lijntje een mammoet te tekenen. En het moet ook nog in één keer goed, want gummen waren er in de prehistorie nog niet!"

Het Gouden Kompas

Op je website deel je een lijstje boeken waar je als kind al van hield. Hoe gaat dat lijstje verder? 
"Als eerste een fijne klassieker: Het gouden kompas van Philip Pullman, deel 1 van de Noorderlichttrilogie. Het verhaal speelt in een soort alternatieve wereld waarin alle mensen daemonen hebben: een deel van hun ziel dat de vorm van een dier heeft aangenomen. Lyra, een eigenwijs en nogal brutaal meisje, raakt samen met haar daemon Pan verstrikt in allerlei spannende avonturen waarin zeppelins, heksen, gepantserde beren en ontdekkingsreizigers de hoofdrol spelen.

IJzerkop

Maar ik heb ook nog wat aanraders van nu. Als eerste IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem. Wat heb ik genoten van het smeuïg vertelde verhaal van Stans, een zelfverzekerd meisje dat zich als jongen verkleedt om in het leger van Napoleon te gaan vechten. Als ze maar niet ontdekt wordt… 

Zwerveling

Zwerveling van Peter van den Ende gaat over een papieren bootje dat op zee terechtkomt. Het vaart langs de meest fantastische wezens en landschappen. Het is een boek zonder woorden, maar de geweldige zwart-wittekeningen vertellen hun eigen verhaal. Echt een boek om heel vaak te herlezen (of herkijken).

de bijzondere woorden van Gioia

En dan als laatste De bijzondere woorden van Gioia van Enrico Galliano, een filosofisch, romantisch boek over het meisje Gioia, dat veel dagdroomt en onvertaalbare woorden verzamelt. Ze heeft het moeilijk, thuis en op school, maar gelukkig heeft ze een vriendin: in haar hoofd. Maar als ze de mysterieuze jongen Lo ontmoet, lijkt het al snel alsof hij ook eigenlijk niet bestaat…"
 

lees meer over de Kinderboekenweek in de OBA


lees meer nieuws van de OBA