Top 10 | Actuele non-fictie

Gepubliceerd op: 17 april 2018 13:47

Liever non-fictie lezen? Van historisch onderzoek tot verhandelingen over de economie en de liefde, deze top 10 omvat het hele leven.

1.

Diederik van Vleuten | Daar werd wat groots verricht  

Familiegeschiedenis van de auteur met de nadruk op het leven van diens oudoom Jan (1906-1989) die zijn leven grotendeels doorbracht in Nederlands-Indie en onder meer de internering in de jappenkampen en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesie na de Tweede Wereldoorlog meemaakte.

2.

Wilfred de Bruijn | Op zoek naar mijn Frankrijk

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn ontrafelt met scherpe blik en humor de ziel van Frankrijk

3.

Gerard Groeneveld | Nach Holland

Zwart-witfoto's door Duitse soldaten genomen tijdens de inval in Nederland in mei 1940, voorzien van uitgebreide bijschriften.

4.

Corine Koole | De zeven wetten van de liefde

Een liefdesbijbel van bijna 250 pagina’s waarin Koole alle in 15 jaar met 1000 interviews opgedane inzichten over de liefde beschrijft aan de hand van de zeven thema’s Verliefdheid, Verlangen, Seks, Grote liefde, Eeuwige liefde, Pijn en Trouw.

5.

Anita Terpstra | Het huis vol: een geschiedenis van het naoorlogse grote gezin

Het indrukwekkende verhaal van het grote gezin in naoorlogs Nederland. Rijkelijk voorzien van historische beelden en anekdotes over het leven toen.

 

6.

Teuntje de Haan | Een muur van water

Geschiedenis van een Zuid-Hollandse familie in Nieuwe Tonge op Overflakkee, die de Watersnoodramp van 1953 meemaakte, waarbij de vader om het leven kwam.

7.

Viktor Mayer Schonberger | De data economie

Hoe ontstaat welvaart en hoe wordt die verdeeld? Aan de hand van deze twee vragen beschreef Karl Marx in Das Kapital de opkomst en de gevolgen van het kapitalisme. 150 jaar later stellen Viktor Mayer-Schönberger (Oxford Internet Institute) en Thomas Ramge (The Economist) dezelfde vragen en komen tot een radicaal nieuw inzicht: onze op geld gebaseerde economie verandert in sneltreinvaart in een… lees meer economie die gebaseerd is op data.

8.

William Cortvriendt | Lichter

Waarom we steeds dikker worden en waarom meer bewegen en minder eten niet helpt, en hoe we blijvend kunnen afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten.

9.

Olav Mol | F1 Oorlog op de baan  

Verslag en uitslagenlijsten van het Formule I-seizoen 2017, met coureur Max Verstappen in de hoofdrol, en een preview van seizoen 2018.

10.

Rebecca Solnit | Mannen leggen me altijd alles uit

De Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit, historicus en activiste maakt in Mannen leggen me altijd alles uit op haar geheel eigen manier duidelijk hoe onze Westerse samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen.