Top 10 | Autisme

Gepubliceerd op: 28 maart 2019 11:17

Wist je dat er ongeveer 200.000 mensen met autisme in Nederland zijn? Tijdens de Autismeweek (30 maart t/m 6 april) wordt aandacht gevraagd voor hun passies en sterke eigenschappen. Er zijn prachtige boeken over geschreven, zowel fictie als non-fictie. We hebben ze in deze top 10 voor je verzameld.

1.

Naoki Higashida | Zeven keer vallen acht keer opstaan

Autobiografisch relaas van een ernstig autistische jongeman, die worstelt met zijn aandoening.

2.

Mark Haddon | Het wonderbaarlijke voorval

Een 15-jarige autistische jongen leeft in een beperkt, veilig wereldje. Nadat de hond van de buurvrouw vermoord is, onderneemt hij een speurtocht die zijn leven op zijn kop zal zetten. Vanaf ca. 15 jaar.

3.

Collette de Bruin | Dit is autisme

Gedrag van iemand met autisme is voor de omgeving lang niet altijd te begrijpen. Dit boek geeft een compleet beeld van de acht storingen in het brein van mensen met autisme. Complexe materie die heel toegankelijk is uitgelegd. De kleurrijke afbeeldingen verhelderen de reis van informatie door het brein. 

4.

Josine Bouwmans | Autisme en ADHD

Autobiografisch relaas van een vrouw met autisme en ADHD, voorzien van een uitgebreide toelichting door twee deskundigen.

5.

Frederick Forsyth | De vos

Een tiener, die syndroom van Asperger heeft en briljant is in het hacken van computers, wordt door de Britse regering ingezet om het vijandige regimes lastig te maken.

6.

Martine F. Delfos | Een vreemde wereld

In Een vreemde wereld beschrijft Martine F. Delfos op heldere en inzichtelijke wijze wat autisme behelst. Extra aandacht besteedt zij aan kinderen en volwassen met een autistische stoornis die een normale of boven gemiddelde intelligentie hebben: het syndroom van Asperger en PDD-NOS.

7.

Luke Jackson | Seks drugs en Asperger

Luke, die het syndroom van Asperger heeft, vertelt openhartig wat zijn ervaringen waren als jongere met relaties, vriendschap, drugs, pesten en seks. Vanaf ca. 15 jaar.

8.

Graeme Simsion | Het Rosie Project

Een extreem intelligente man met Asperger, die genetica onderwijst aan de universiteit, gaat op zoek naar de perfecte partner.

9.

Peter Vermeulen | Brein bedriegt

Een boek over het Aspergersyndroom zonder het woord ‘Asperger’ in de titel: het was een doordachte maar gewaagde keuze in 1998. Brein bedriegt werd een bestseller onder de autismeboeken met meer dan 15.000 verkochte exemplaren. In deze compleet herziene editie herleest Peter Vermeulen het oorspronkelijke boek en biedt hij nieuwe inzichten, onder meer over diagnostiek en begeleiding.

10.

Jodi Picoult | De andere zoon

Een 18-jarige jongen met het syndroom van Asperger staat terecht voor moord, maar vanwege zijn intelligentie wordt zijn stoornis niet herkend.