Top 10 | Black Achievement Month

Gepubliceerd op: 16 oktober 2018 14:23

In het kader van de Black Achievement Month vind je in deze top 10 bekende en minder bekende black achievers, met boeiende levens om meer over te lezen.

1.

Godfrey Hodgson | Martin Luther King

Biografie van de baptistenpredikant en mensenrechtenactivist (1929-1968) die zich verzette tegen het geïnstitutionaliseerde racisme in de Verenigde Staten.

2.

Willy Schaeken | Rosa Parks

Beschrijving van het leven en gedachtegoed van de Amerikaanse mensenrechtenactiviste Rosa Parks (1913-2005). Op 1 december 1955 stond Rosa Lee Parks op door te gaan zitten. Haar naam blijft onlosmakelijk verbonden met de busboycot te Montgomery en haar verzet veranderde de Verenigde Staten onomkeerbaar.

3.

Mac Maharaj | Mandela

Biografie met veel foto's en documenten over de man die uitgroeide van 's werelds meest beroemde gevangene tot president van Zuid-Afrika en politiek figuur met mythische afmetingen. 

4.

Cynthia McLeod | Elisabeth Samson

De naam van Elisabeth Samson wordt in veel historische werken over Suriname genoemd, omdat zij in 1767 de eerste zwarte vrouw was die wilde huwen met een witte man. Door historisch onderzoek en een zeer intensieve studie is het Cynthia McLeod gelukt de persoon die werkelijk schuil gaat achter deze vermelding op te sporen en levend te maken.

5.

Maya Angelou | Ik weet waarom gekooide vogels zingen

Maya Angelou beschrijft in deze autobiografie de strijd en het doorzettingsvermogen van een zwarte vrouw in een vijandige, witte wereld. Huiveringwekkend zijn de minachting en onderdrukking; hartverwarmend Angelou’s successen als zangeres, danseres en schrijfster; ontroerend het contact met haar Afrikaanse wortels.

6.

Alice Boots en Rob Woortman  | Anton de Kom

De naam Anton de Kom spreekt 65 jaar na zijn dood nog steeds tot de verbeelding. ‘Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling,’ staat er op het voetstuk van zijn beeld in de Amsterdamse Bijlmermeer geschreven. Het levensverhaal van De Kom is door Alice Boots en Rob Woortman gereconstrueerd.

7.

Zora Neale Hurston | Sporen op een pad

Autobiografie van de Amerikaanse antropologe en schrijfster Zora Neale Hurston(1901-1960). Ze beschrijft onder meer haar bijzondere jeugd, antropologische onderzoeksreizen naar West-Indië, haar kortstondige huwelijk en haar eigenzinnige opvattingen over de Amerikaanse rassenpolitiek.

8.

Leonhard Emmerling | Jean Michel Basquiat: 1960-1988O

Overzicht van het leven en werk van de Amerikaanse neo-expressionistische kunstenaar Basquiat. In 1977 begon Basquait met graffiti op de muren van Manhattan. Zijn werk werd snel opgepikt door galeries en in 1982 was zijn eerste solotentoonstelling te zien in de Annina Nosei Gallery in New York. Een jaar later ging hij samenwerken met Andy Warhol.

9.

Kitty Kelley | Oprah: een biografie

Oprah Winfrey is de invloedrijkste, machtigste, meest bewonderde tv-vrouw van onze tijd. Maar wie is zij eigenlijk? In dit boek komen alle aspecten van haar leven en persoonlijkheid aan bod, ook haar wervelende privéleven. 

10.

David Remnick | De brug

David Remnick schetst niet alleen het leven van Barack Obama, de 44ste president van de VS, maar ook de complexe geschiedenis van de afgelopen vijftig jaar en de strijd voor rassengelijkheid en burgerrechten waarvan zijn verkiezing niet los kan worden gezien.