OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Top 10 | Brievenschrijvers

Gepubliceerd op: 21 mei 2019 14:42

Brieven, wie schrijft ze nog? We mailen, appen en facetimen nu vooral met elkaar. Gelukkig zijn er veel mooie boeken met interessante briefwisselingen uitgegeven. Je vindt tien pareltjes in onze tiplijst van deze week.

1.

Simon Garfield | Ode aan de brief

In Ode aan de brief beschrijft Garfield hoe wij door de eeuwen heen – van Romeinse houtsnippers die werden ontdekt bij de Muur van Hadrianus tot de vloek en zegening van e-mail – met elkaar corresponderen en wat onze brieven zeggen over wie we zijn.

2.

Frans Kellendonk | De brieven

Dat Frans Kellendonk een gedreven briefschrijver was, blijkt uit de ruime keuze uit zijn correspondentie die in De brieven staat. Het boek bevat onder andere brieven aan Marja Brouwers, Oek de Jong en Gerard Reve.

3.

Willem Nijholt | Met bonzend hart

Brieven van de Nederlandse acteur (1934- ) over zijn kampervaringen in Nederlands-Indië en zijn carrière.

4.

Remco Campert & Kees van Kooten | Aan elkaar

Brieven die Remco Campert en Kees van Kooten elkaar tussen november 2017 en juli 2018 schreven over uiteenlopende onderwerpen, van luchtig tot serieus.

5.

Doeschka Meijsing  & Geerten Meijsing | Met liefdevolle rivaliteit

Verzameling brieven die Doeschka Meijsing (1947-2012) en Geerten Meijsing (1950) elkaar schreven vanaf het jaar 1979 tot 2009. De brieven gaan over hun schrijverschap, hun onderlinge rivaliteit, de familie en hun ervaringen met drank en depressies.

6.

Willem Brakman & Simon Vestdijk | Gaven giften

Briefwisseling tussen de Nederlandse schrijvers Brakman (1922-2008) en Vestdijk (1898-1971) over zowel literaire als onderwerpen op het persoonlijke vlak.

7.

Ted Hughes | Ik wil nooit vergeven worden

Geannoteerde selectie uit de brieven die de Engelse dichter (1930-1998) schreef nadat hij in najaar 1951 met een beurs Engels ging studeren in Cambridge.

8.

Anne Brontë, Charlotte Brontë & Emily Brontë | Verwoeste levens

In deze selectie brieven, voor het merendeel van de hand van Charlotte, wordt het levensverhaal van de drie gezusters  Brontë op prachtige wijze zichtbaar.

9.

Paul Auster & J.M. Coetzee | Een manier van vriendschap

Briefwisseling tussen de Amerikaanse schrijver Paul Auster (1947) en de Zuid-Afrikaanse schrijver John Maxwell Coetzee (1940) in de periode 2008-2011.

10.

Willem Frederik Hermans & Gerard Reve | Verscheur deze brief

Willem Frederik Hermans en Gerard Reve, schreven elkaar in de jaren veertig en vijftig vele openhartige brieven. Hun correspondentie staat aanvankelijk in het teken van groeiend literair zelfvertrouwen, gevoelens van miskenning en vooral een grondige afkeer van het artistieke klimaat in het naoorlogse Nederland.