Top 10 | Jane Austen

Gepubliceerd op: 10 april 2018 09:47

Tijdens De avond van Jane Austen staat bij Cinema Literair haar roman Persuasion centraal. Maar er is natuurlijk veel meer te lezen van en over deze Britse auteur. Ook als je al haar klassiekers al verslonden hebt…

Cinema Literair is een maandelijkse talkshow over films en boeken waarin Theodor Holman en filmjournalist Gawie Keyser telkens met een bekende cultuurcriticus in gesprek gaan over het thema van de avond. Op dinsdag 17 april is het De Avond van Jane Austen, met als speciale gast Joyce Roodnat, journalist en cultureel criticus van NRC Handelsblad en de verfilming van Persuasion (2007) door Adrian Shergold.

1.

Anke Werker | Jane Austen voor iedereen

Austenkenners en -liefhebbers Anke Werker en Sanne van der Bruggen nemen ons in dit rijk geïllustreerde boek mee naar het Engeland van Jane Austen. Lees over haar jeugd en schrijversleven, haar familieleden en de mode uit haar tijd, maak een heerlijk recept à la Jane of doe de Jane Austenquiz en ontdek op wie van haar personages je lijkt.

2.

Jane Austen | Overtuiging

Als een vrouw in het 19e eeuwse Engeland na vele jaren haar vroegere verloofde weer ontmoet, blijken hun beider gevoelens onveranderd.

Deze titel is ook in het Engels te leen.

3.

Roy Adkins | Jane Austens England

Aan de hand van dagboeken, brieven en kranten uit die tijd én de brieven en schrijfsels van de Engelse schrijftser Jane Austen (1775-1817) wordt een beeld geschetst van de sociale geschiedenis van Engeland in de vroege negentiende eeuw.

 

4.

Jo Baker | Landgoed Longbourn

Wederwaardigheden van enkele bedienden van de familie Bennet, bekend van de roman 'Pride and prejudice' (1813) van Jane Austen.

Deze titel is ook in het Engels te leen.

5.

Pen Vogler | Tea with Jane Austen

Recepten, geïnspireerd op de novellen en brieven van Jane Austen. 

6.

Jane Austen | Pride & Prejudice & Zombies

Hedendaagse versie met zombies van de klassieke roman uit 1813 van Jane Austen, waarin de komst van een rijke jongeman in een naburig landhuis veel opwinding veroorzaakt bij vijf huwbare zusters. 

Deze titel is ook in het Engels te leen.

7.

Sarah Williams | Becoming Jane

Verhaal over de beroemde Britse schrijfster Jane Austen die schreef over geremde passies in een zeer klassebewuste maatschappij. In dit verhaal wordt de eerste liefde van Jane als twintigjarige belicht. Vanaf ca. 13 jaar

8.

Jane Austen | Emma

Beschrijving van leven en karakter van een jong, intelligent en zelfbewust meisje uit de gegoede middenstand in Engeland omstreeks 1800.

9.

Jane Austen | De abdij van Northanger

Wanneer een naïeve jonge vrouw in de 18e eeuw Bath bezoekt, maakt ze er kennis met een aantrekkelijke man en zijn zuster die haar uitnodigen bij hen op de abdij van Northanger te logeren. 

Deze titel is ook in het Engels te leen.

10.

Katherine Reay | Geachte Mr. Knightley

Een jong meisje met een traumatische jeugd en een voorliefde voor de boeken van Jane Austen moet in ruil voor een studiebeurs haar onbekende geldschieter per brief op de hoogte houden van haar vorderingen in haar opleiding tot journalist.

 

 

 

Let op! In de Centrale OBA staan veel van deze titels tijdelijk in de hal op de begane grond i.v.m. de aankondiging van Cinema Literair.