Top 10 | Jonge Jury 2018

Gepubliceerd op: 5 juni 2018 09:00

Op 6 juni is het de Dag van de Jonge Jury en wordt de enige publieksprijs voor het beste jeugdboek, de Prijs van de Jonge Jury, uitgereikt. In de top 10 van deze week vind je de nominaties en leestips.

1.

Rob Ruggenberg | Piratenzoon

Zain is de zoon van een Marokkaanse piraat en groeit op in een harem in Marokko. Als hij naar Istanboel vaart, wordt het schip veroverd door Spanjaarden. Zain moet werken als galeislaaf en komt terecht in Zeeland, waar de Tachtigjarige Oorlog woedt. Vanaf ca. 12 jaar.

2.

Mel Wallis de Vries | Pijn

De moeder van Mandy ligt in het ziekenhuis. Daardoor is Mandy vaak alleen thuis. Dan hoort ze over de moord op een meisje. De moordenaar deelt haar laatste minuten op Snapchat. Al snel krijgt Mandy het gevoel dat ze achtervolgd wordt. Vanaf ca. 15 jaar.

3.

Natasza Tardio | Afgesloten

Dana gaat met alle derdeklassers met de bus naar Texel. De reis komt abrupt tot een einde als er iets verschrikkelijks gebeurt in een tunnel. Maar wat is er eigenlijk precies gebeurd? Vanaf ca. 12 jaar. 

4.

Mirjam Mous | Het Eos-project

Mink (16) mag tijdens een beroepsoriëntatiedag meelopen met journalist Herman van Romondt, die aan iets opzienbarends werkt. Als Mink 's avonds zijn hond uitlaat, vindt hij tot zijn grote schrik de journalist dood in het water. Vanaf ca. 13 jaar.

5.

Erna Sassen | Er is geen vorm waarin ik pas

Enkele maanden nadat de relatie tussen Tessel (17) en haar leraar Nederlands tot een einde is gekomen, stort Tessel in. Wat heeft ze verkeerd gedaan en waarom heeft ze het niet zien aankomen? Vanaf ca. 15 jaar.

6.

Maren Stoffels | Escape room

Alissa, Milas, Mint en Sky (om de beurt ik-figuur) hebben elk hun eigen probleem of geheim. Ze geven zich op voor een uurtje in een escape room, maar de eigenaar heeft heel andere plannen. Vanaf ca. 15 jaar.

7.

Buddy Tegenbosch | Livestream

Rick (17, ik-figuur) beleeft de avontuurlijkste nacht van zijn leven op een bizarre zoektocht dwars door New York met de fascinerende Kris. Zonder dat hij weet, maakt ze een vlog voor YouTube. Vanaf ca. 15 jaar.

8.

Margie Woodrow | Verwoest

Juuls broer Milan is omgekomen bij een auto-ongeluk. Juul betwijfelt dat het een ongeluk was. Dan krijgt ze een lugubere opdracht in ruil voor de waarheid over Milans dood. Vanaf ca. 13 jaar.

9.

Martine Letterie | Nooit meer thuis

Lilly (12) moet met haar familie Indonesië verlaten. Eenmaal in Nederland moet Lilly erg wennen. Dan staat er ineens een mysterieuze verschijning bij haar bed. Wie is die man en wat wil hij haar vertellen? Vanaf ca. 12 jaar.

10.

Maria Postema | Dertiendagh

De geschiedenisleraar van Erik zet zijn leerlingen aan om de geschiedenis echt te gaan verkennen. Daardoor besluit Erik om samen met zijn vrienden een bunker te bekijken. Maar dat heeft grote gevolgen. Vanaf ca. 13 jaar.