Top 10 | Prentenboeken 2020

Gepubliceerd op: 8 januari 2020 10:00

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur! Oog in oog met de Grote Vijf, een speelse zoektocht naar tegenstellingen of een spannend ridderavontuur. Deze fraai geïllustreerde prentenboeken zijn zowel leuk als leerzaam!

Deze prentenboeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van 2020. Deze vinden plaats van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020 en starten traditiegetrouw met Het Nationaal Voorleesontbijt.

1.

Deze ridder zegt nee

Lucy Rowland & Kate HindleyDeze ridder zegt nee

Finn is de liefste en braafste ridder uit het dorp. Maar op een morgen voelt Finn een kriebel opkomen en brult hij heel hard: nee! Maar dan brengt de grote rode draak een bezoek aan het dorp.

2.

De grote vijf

Bella Makatini & Judi Abbot | De grote vijf

Dani gaat bij zijn opa logeren. Bij opa hangen mooie schilderijen uit zijn geboorteland. Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld. Opa vertelt elke dag over een van de vijf dieren. 

3.

Jonnie Wild - De hapgrage krokodil

Jonnie Wild | De hapgrage krokodil

De olifanten, giraffen en apen staan verlangend aan de rand van de waterpoel. Maar de hapgrage krokodil beweert dat het zijn poel is en jaagt alle dieren weg. Daar trekken de dorstige flamingo's zich niets van aan. Zullen de andere dieren hun voorbeeld durven volgen?

4.

Marjet Huiberts - Een schildpad was zijn schildje kwijt

Marjet Huiberts | Een schildpad was zijn schildje kwijt

Een schildpad kan zijn schild nergens vinden. Verdrietig trekt hij zich terug in een oud konijnenhol. De volgende morgen wordt hij wakker van het vrolijke gezang van een vogeltje, dat een nest bouwt. Misschien kunnen ze elkaar helpen?

5.

Tom Schamp - Otto groot Otto klein

Tom Schamp | Otto groot Otto klein

Groot en klein, boven en onder, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer: tijdens een autorit door de stad met zijn vader kijkt Otto zijn ogen uit. 

6.

Marit Törnqvist - Spelen tot het donker wordt

Marit Törnqvist | Spelen tot het donker wordt

Een meisje en haar vriendje spelen altijd samen: buiten of binnen, in bad of op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. En na een nachtje slapen spelen ze weer verder!

7.

Mies van Hout - Van 1 tot 10

Mies van Hout | Van 1 tot 10

De beer heeft één buik, het konijn twee oren en de vis zeven strepen. En hoeveel snorharen tel je bij de poes? Leren tellen was nog nooit zo leuk!

8.

Joyce Dunbar & Petr Horácek - Moppereend

Joyce Dunbar & Petr Horácek | Moppereend

Eend loopt te mopperen. Ze heeft niemand om mee te spelen. Er verschijnt een grijze wolk boven haar hoofd die steeds groter wordt. Want alle dieren die ze vraagt, willen spelletjes doen die Eend niet leuk vindt. Dan wordt de wolk zo groot en zwart dat hij barst.

9.

Pim Lammers & Milja Praagman - De boer en de dierenarts

Pim Lammers & Milja Praagman | De boer en de dierenarts

Wat is er toch aan de hand met de boer? Hij zoekt eieren bij de varkens en rijdt met zijn tractor de hooiberg in. Zou het soms door die knappe, slimme, vrolijke dierenarts komen dat de boer zo in de war is?

10.

Susanne Strasser - Zó moe en toch klaarwakker

Susanne Strasser | Zó moe en toch klaarwakker

De dieren moeten gaan slapen. Maar de zeeleeuw moet plassen, de krokodil gaat zijn tanden poetsen en de pelikaan heeft dorst. De dieren sloffen na elkaar met veel lawaai de kamer uit. Maar waar gaan ze toch naartoe?