Top 10 | Kinderboekenweek

Gepubliceerd op: 2 oktober 2018 14:12

De Griffeljury bekroont ieder jaar de beste kinderboeken met Zilveren Griffels en Penselen. In deze top 10 vind je een mooie selectie voor kinderen vanaf 6 jaar.

1.

Brian Elstak | Tori

De reuzenschildpad Jean-Michel is een echte verhalenverteller. Als uit de eieren die hij op het strand vindt drie mensenkinderen kruipen, voedt hij hen op als hun vader. Cel, Bones en Zi ondernemen een gevaarlijke tocht om Jean-Michels verhalen veilig te stellen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

2.

Jan Paul Schutten & Arie van 't Riet | Binnenstebinnen: röntgenfoto's van dieren

Wist je dat de machtige kerkuil maar een iel wezentje is? En dat een schattig eekhoorntje in een monster kan veranderen? Lees de bijzondere weetjes van allerlei soorten dieren. Op de (röntgen)foto's in zwart-wit en enkele kleuren zie je hoe elk dier er vanbinnen uitziet. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. 

3.

William Grill | De wolven

Kijk en lees hoe jagers in het Wilde Westen jacht maken op de wolf Lobo, de koning van Currumpaw. Velen komen terug zonder buit. Zal het Seton wel lukken? Waargebeurd verhaal met vele illustraties in enkele kleuren. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

4.

Floortje Zwigtman | Fabeldieren

Wist je dat je een draak kunt temmen met melk en dat er op de hele wereld maar één feniks is? Maak kennis met draken, hellehonden, zonnevogels, de djinn en andere fabeldieren. Grote uitgave met veel fantasierijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 t/m 17 jaar.

5.

Annet Schaap | Lampje

Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen. Vanaf ca. 9 jaar.

6.

Suzanne Wouda | Sabel

Max is met zijn moeder opgepakt op hun onderduikadres en door de Duitsers naar kamp Vught gebracht. Daar vindt hij troost bij zijn rode kater Sabel. Dan worden alle kinderen naar Westerbork gebracht. Wat gaat er met ze gebeuren? Vanaf ca. 10 jaar.

7.

Annet Huizing | De zweetvoetenman

Krijg je een boete voor zweetvoeten? Wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Mag je je gestolen fiets terug stelen? 23 verhalen over bekende, ook heftige en grappige, rechtszaken en regels. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

8.

Joukje Akveld | Wij waren hier eerst

Heeft de cheeta nog genoeg ruimte om te racen? Hoe krijg je een baviaan je auto weer uit? Lees hoe de de schrijfster Zuid-Afrika doorkruiste en ontdekte hoe wilde dieren écht leven. Met veel kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 11 t/m 15 jaar.

9.

Bette Westera | Was de aarde vroeger plat

Waren mensen vroeger apen? Kan de tijd echt vliegen? Dit soort vragen van kinderen, die niet eenvoudig te beantwoorden zijn, komen aan bod in 36 gedichten of versjes. Met fantasierijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 7 t/m 12 jaar.

10.

Edward van de Vendel | De zombietrein

Lees 22 fantasierijke gedichten in de vorm van een strip ofwel stripgedichten. Ze gaan o.a. over chips aan je vingers, een trein met spoken en dromen in een boot. Met grappige striptekeningen in kleur. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.