Top 10 | Korte verhalen

Gepubliceerd op: 29 mei 2018 09:36

In het park of op het terras, een bundel met verhalen is altijd handig om bij je te hebben voor kort leesplezier. In deze top 10 vind je ze van Maeve Binchy, maar misschien zijn Sedaris of Tom Hanks meer iets voor jou?

1.

Alice Munro | Familiestukken

Een selectie van elf korte verhalen uit het oeuvre van de Canadese Nobelprijswinnares over vrouwen die op een kruispunt in hun leven staan.

2.

Marten Toonder | Het volle leven

Deze verhalen tonen de verbeeldingswereld van Toonder in de volle breedte: van avonturenverhalen die zich afspelen in exotische oorden als Latijns-Amerika, via dierenfabels à la Fontaine, tot magisch realistische vertellingen en kolderiek nonsensproza.

3.

Grace Paley | Langeafstandloopster

Paley schrijft over de gewone mensen die haar thuisstad New York bevolken, ze schept een stevige fictieve wereld die doordrenkt is van het alledaagse leven, van de liefde tussen ouders en kinderen.

4.

D. Hooijer | Sleur is een roofdier

Of het nu gaat om een lesbische huurster die geld biedt aan de prostituee die haar huisbaas van zelfmoord weet af te houden, om een vrouw die haar minnaar vertelt dat ze niet van plan is mooi te blijven of om een passionele moord in een Agatha Christie-achtige setting. Altijd weet Hooijer de vinger op een vreemde of verweesde plek te leggen.

5.

Korne Versluis | De rare reisgids Nederland in 99 schandalen

Wist je dat we de Amsterdamse grachtengordel danken aan graaiende Gouden Eeuwers? En dat de Utrechtse Dom is gebouwd met geld dat bisschoppen uit de zak van arme zondaren klopten in ruil voor een voorrangsbehandeling aan de hemelpoort? De rare reisgids zit vol grote, maar ook kleine schandalen.

6.

Çiler İlhan | Verbannen

De Turkse auteur Çiler İlhan schrijft over bannelingen. Ze hebben alle vormen van geweld meegemaakt. Hun lichaam en ziel hebben geen bestaansrecht. Ze mogen hun taal in hun eigen land niet spreken, noch trouwen met degene van wie ze houden. Hun kindertijd en intimiteit werden van hen gestolen, het recht om te leven werd hun ontzegd.

7.

Tom Hanks | Een stel verhalen

In het schrijversdebuut van de Amerikaanse acteur Tom Hanks onderneemt een groepje vrienden een doe-het-zelfpoging om naar de maan te reizen. Een ontheemde Bulgaarse dissident probeert voet aan de grond te krijgen in New York. Een man gooit twaalf strikes in één bowlingpartij – een ‘perfect game’ – en doet het vervolgens weer, totdat het gedaan is met zijn plezier in het spel. 

8.

Maeve Binchy | Tijden veranderen

Korte verhalen van de bekende Ierse schrijfster Binchy, waarin de personages hun dromen proberen te verwezenlijken en op zoek gaan naar liefde en vriendschap. Soms vinden ze wat ze zoeken, soms niet. Toch zit elk verhaal vol warmte, liefde en humor.

9.

Yvonne Kroonenberg | Alles went behalve een vent

Voor mannen is de vrouw een eindeloos en onoplosbaar raadsel. Maar is dat andersom ook zo? In Alles went behalve een vent onderzoekt Yvonne Kroonenberg het wezen van de man en komt tot de ontnuchterende conclusie dat hij een open boek is.

10.

David Sedaris | Van je familie moet je het hebben

Korte verhalen over de dood, over de knotsgekke familie van Sedaris, over nudistencampings, over roken, over de 6 tot 8 zwarte mannen die Sinterklaas assisteren, over dwangneuroses, lichamelijk verval, over shoppen met zijn zus Amy, en over nog meer dood.