Top 10 | Natuur

Gepubliceerd op: 6 maart 2018 10:13

De top 10 van deze week blikt alvast vooruit op het thema van de Boekenweek en heeft een groen tintje. Van dichtbundel tot kunstboek, de overeenkomst tussen deze tien boeken is de natuur.

1.

Maartje Smits | Hoe ik een bos begon in mijn badkamer

Smits maakt in deze bundel de ongemakkelijke houding van de mens ten opzichte van de natuur tot thema van haar poëzie. In tekst en beeld voert zij ons langs ecoducten, weeralarmen, de hemelwaterzorgplicht, het Protocol Stranding Grote Levende Walvisachtigen, zalmkanonnen en oestermeisjes.

2.

Andrea Wulf | De uitvinder van de natuur

Biografie over het leven, de reizen en bevindingen van Alexander von Humboldt (Berlijn, 1769-1859) die met zijn passie voor de kunst, poëzie en natuur in de breedste zin van het woord, de mensheid via zijn vele boeken de natuur leerde te begrijpen.

3.

Nescio | Natuurdagboek

In deze dagboeken, uit de periode tussen begin 1946 en eind 1955, doet de auteur nauwgezet verslag van zijn wandelingen en waarnemingen in de Hollandse natuur. Zorgvuldig neemt hij al het veranderlijke waar: het voortschrijden van de seizoenen, de wolken, het water, het licht. 

4.

Claudia Lanfranconi | Vrouwen met groene vingers zijn buiten gewoon

In dit boek komen niet alleen tuinminnende vorstinnen als de ‘rozenkeizerin’ Joséphine de Beauharnais aan bod, maar ook pioniers van de tuininrichting, avontuurlijke kunstenaars en schrijvers als Edith Wharton en Vita Sackville-West.

5.

Bas Haring | Plastic Panda’s

De natuur verdwijnt. Soorten sterven uit en iedere tien seconden wordt een stuk regenwoud ter grootte van een voetbalveld gekapt. Dat voelt als een ramp, maar is het dat ook? Kan een wereld met slechts parken en landbouw bestaan? En zou het er plezierig zijn?

6.

Thijs Demeulemeester | Wunderkammer

Wunderkammer toont acht eeuwen verzameldrift en nieuwsgierigheid en neemt je mee langs exotische rariteiten, prachtige botanische prenten, gesculpteerde struisvogeleieren, wild art en opgezette dieren. 

7.

T.C. Boyle | De Terranauten

Als experiment worden vier mannen en vier vrouwen na een strenge selectie voor twee jaar opgesloten in een enorme broeikas om te testen of de mens biologisch en sociaal in staat is te overleven in een kunstmatige biosfeer mocht het klimaat op aarde onleefbaar worden.

8.

Stephan Enter | Grip

Vier alpinisten die in hun studententijd in de Noorse Lofoten enkele klimtochten gemaakt hebben, komen na twintig jaar bijeen voor een reünie.

9.

Annie Proulx | Schorshuiden

De geschiedenis van twee families die afstammen van twee jonge Fransen die eind 17e eeuw in Nieuw Frankrijk, het huidige Canada, hun geluk kwamen zoeken.

10.

Jane Harper | De droogte

Als de lijken van een man, zijn vrouw en zijn kind worden gevonden, gaat een vriend van de man helpen bij het onderzoek en wordt daarbij geconfronteerd met zijn eigen verleden.