OBA-vestigingen gesloten

Alle vestigingen van de OBA zijn tijdelijk gesloten. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volg de berichten op deze website, onze social media en in onze nieuwsbrieven voor nieuwe informatie. Op oba.nl/online vind je ons online aanbod.

Top 10 | Perfecte klassiekers voor pubers

Gepubliceerd op: 24 augustus 2018 16:05

Of je ze nu leest voor de lol of voor je leeslijst, de klassiekers uit deze top 10 zijn stuk voor stuk perfect voor pubers!

1.

J.D. Salinger | De vanger in het graan

Holden Caulfield (16, ik-figuur) is van school gestuurd. Omdat het toch bijna kerstvakantie is, besluit hij een paar dagen alleen in New York door te brengen. Holden wil graag volwassen zijn, maar tegelijkertijd walgt hij van de onechtheid en oneerlijkheid van de wereld van volwassenen om hen heen.

Deze titel is ook in het Engels te leen.

2.

Jane Austen | Emma

In deze romantische komedie volgen we Emma, een intelligent en zelfbewust meisje uit de gegoede middenstand in Engeland omstreeks 1800. Als ze besluit haar nieuwe vriendin Harriet te koppelen aan de plaatselijke dominee, veroorzaakt ze veel ellende.

Deze titel is ook in het Engels of als film te leen.

3.

Ivan Toergenjev | Eerste liefde

Een 16-jarige jongen wordt door een wat oudere vrouw speels in de kring van haar minnaars getrokken. Kiest zij voor hem of valt ze voor de charmes van een andere man?

4.

Gerard Reve | De Avonden

Een jongeman in naoorlogs Amsterdam voelt zich rond Kerstmis beklemd door zijn kleinburgerlijke omgeving en zijn zwartgallig innerlijk.

Deze titel is ook als strip, luisterboek of film te leen.

5.

Alice Walker | De kleur paars

Roman in brieven, gericht aan God, door een jonge zwarte vrouw, die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog in het zuiden van de V.S. een onafhankelijk bestaan opbouwt.

Deze titel is ook in het Engels of als film te leen.

6.

William Golding | Heer der vliegen

Een groep jongens spoelt na een schipbreuk aan op een tropisch onbewoond eiland. Al vlug ontstaan er twee groepen; de rivaliteit tussen beide mondt uit in een bloedige oorlog.

Deze titel is ook in het Engels te leen.

7.

Johann Wolfgang Goethe | Het lijden van de jonge Werther

De intelligente en romantische Werther wordt door zwaarmoedigheid bevangen als blijkt dat het meisje van zijn liefde al verloofd is.

Deze titel is ook in het Duits te leen.

8.

Louis Couperus | Eline Vere

De begaafde en melancholieke Eline (23 jaar) woont bij haar zus Betsy in huis. Hoewel er genoeg leuke dingen te doen zijn, feestjes en etentjes, voelt zij zich eenzaam en ongelukkig.

Deze titel is ook als makkelijk lezen boek beschikbaar.

9.

William Shakespeare | Romeo & Julia

In de 16e eeuw in Italiƫ wordt Romeo verliefd op Julia. Hun families hebben al jaren ruzie, dus hun liefde mag niet bestaan.

Deze titel is ook in het Engels, met mooie prenten en als film te leen.

10.

George Orwell | Animal Farm 

De dieren nemen de macht over op de boerderij. Maar of de omstandigheden daardoor verbeteren, is de vraag. Persiflage op het dictatorschap en de totalitaire staat.

Deze titel is ook in het Engels te leen.

 

Tip!

Wist je dat in 12 vestigingen van de OBA speciale kasten met boeken voor je leeslijst staan. Handig hoor!