Top 10 | Prentenboeken

Gepubliceerd op: 23 januari 2018 10:44

Een jury van jeugdbibliothecarissen stelde voor de Nationale Voorleesdagen 2018 deze top 10 samen met de beste prentenboeken van nu. De criteria: een goed verhaal, mooie illustraties en genoeg aanknopingspunten voor interactie met je kind.

1.

Britta TeckentrupSsst! De tijger slaapt

De tijger ligt te slapen. Kikker, Vos en de andere dieren willen er langs, maar ze willen de tijger niet wakker maken. Ze hebben veel ballonnen bij zich. Misschien dat het daarmeel lukt? Prentenboek van het jaar 2018 met grappige, kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

2.

Jonny LambertGewoon zoals je bent

Het nieuwsgierige olifantje Snuf heeft moeite om tijdens een lange toch netjes in de olifantenrij te blijven. Hij ziet allemaal dieren die er heel anders uitzien. Snuf wil ook puntige hoorns of lange steltpoten! Prentenboek met collageachtige illustraties in rustige kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

3.

Sherri Duskey Rinker en Tom LichtenheldSlaap maar fijn, bouwterrein

Overdag is het druk op het bouwterrein, maar tegen de avond doen Cementmolen, Bulldozer, Kiepwagen en de andere machines nog een laatste klusje voordat ze in slaap vallen. Prentenboek met paginagrote, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

4.

Anke de VriesAntonia

Elke ochtend zingt Antonia uit volle borst iedereen wakker. Daar zijn niet alle vogels in het bos blij mee. Antonia krijgt genoeg van het gemopper en vertrekt. Maar dan is het ineens wel erg stil... Prentenboek met uitbundig gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

5.

Jozua Douglas & Loes RiphagenDe kusjeskrokodil

Tim kan niet slapen. Hij hoort en ziet steeds enge beesten in zijn kamer. Maar gelukkig blijken alle beesten minder eng te zijn dan Tim dacht. Zelfs die ene hele grote... Prentenboek met kleurrijke, humoristische illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

6.

Jenni DesmondAlberts boom

Beer Albert kruipt na zijn winterslaap weer in zijn favoriete boom. Maar dan hoort hij de boom huilen. Albert en zijn dierenvrienden proberen van alles om de boom te troosten. Dan doet Albert een verrassende ontdekking. Prentenboek met sfeervolle illustraties in natuurlijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

7.

Floor de Goede & Edward van de VendelIk ben bij de dinosaurussen geweest

Een jongetje (ik-figuur) opent een boek over dinosaurussen en beleeft een geweldig avontuur. Als hij zijn ouders en zussen over zijn belevenissen bij de dino's vertelt, moeten ze lachen. Dino's bestaan toch niet meer? Prentenboek met dynamische, kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

8.

Anita Bijsterbosch | Mijn potje

Een gek rood voorwerp valt uit de lucht. Hond denkt dat het een hoed is. Maar Beer, Olifant en de andere dieren denken allemaal iets anders. Alleen Haas weet waar het echt voor bedoeld is. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.

9.

Susanne StrasserMmm... een taart!

Beer ziet een heerlijke taart voor het raam staan. Maar het raam is heel hoog. Het varken komt helpen. Dan de hond, de haas en nog meer dieren. Zullen ze hoog genoeg kunnen komen? Hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.

10.

Jörg MühleNog even mijn haartjes wassen

Klein Konijn gaat in bad. Doe jij wat shampoo op zijn hoofd? O jee, de föhn is stuk. Blaas jij Klein Konijn even droog? Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, rustige kleurenillustraties. Vanaf ca. 1,5 jaar.