Top 10 | Sportboeken

Gepubliceerd op: 27 maart 2018 09:00

Voor alle sportliefhebbers zet de OBA deze week 10 sportboeken op een rijtje over markante sporters en de wondere wereld waar zij zich in begeven.

1.

Michel van EgmondTopshow

Topshow geeft een kijkje achter de schermen bij het voetbalpraatprogramma Voetbal International. Met hoofdrollen voor René van der Gijp, Johan Derksen, Wilfred Genee, Jan Boskamp, Hans Kraaij jr, Wim Kieft en vele anderen.

2.

Vincent de Vries | Vechtlust

Voetballer Fernando Ricksen (Heerlen, 1976) is een vechter. Niet alleen op het veld, waar hij als speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint Petersburg geen duel schuwde en bij menig knokpartij betrokken was, maar ook ernaast.

3.

Peter Ouwerkerk | Etalagecoureur

Peter Ouwerkerk beschrijft het leven van Roy Schuiten (1950-2006). Schuiten was buitengewoon getalenteerd, maar zijn onwil zich aan de mores van het peloton aan te passen stonden langdurig succes in de weg. 

4.

Michel van Egmond | Kieft

Oud-voetballer Wim Kieft vertelt openhartig over zijn leven, met name zijn cocaïneverslaving. Maar Kieft is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens.

5.

Carel van Hees | Cor Eversteijn

Carel van Hees vertelt het verhaal van de charismatische Rotterdamse bokser Cor Eversteijn aan de hand van eigen fotowerk, materiaal van familie en vrienden en interviews met nabestaanden. 

6.

Bart Jungmann | Jean

Van sommige mensen volstaat de voornaam. Zo is er maar één Jean en dat is de man die Nederland leerde wat wielrennen is. Bijna dertig jaar verzorgde Jean Nelissen het tv-commentaar tijdens de Tour de France. 

7.

Erik Dijkstra | Hoe sterk is de eenzame schaatser

Eind 2014 doet Dijkstra een bijzondere ontdekking tijdens de opnames van Bureau Sport, de mysterieuze schaatser Hans van Helden blijkt in het Thialf te zijn. De man die van de aardboden verdwenen leek te zijn, de winnaar van Olympische medailles, bewonderd en gehaat om zijn eigenzinnige gedrag. 

8.

Daniel Rewijk | Captain van Jong Holland 

Pim Mulier richtte de KNVB op, bedacht de Elfstedentocht als nationale wedstrijd en stichtte de internationale allround toernooien op de schaats. Zijn leven buiten de sport bleef tot nog toe onderbelicht, maar is zeker zo interessant door de vele ambivalenties in zijn karakter. 

9.

Iwan van Duren | Slag om de skyboxen

In de slag om de skyboxen reizen de VI-journalisten in de wereld van privé-jets, gepantserde tanks en mega-jachten door de wondere wereld van het nieuwe voetbal.

10.

Alex van der Hulst | Draag nooit een gele trui

Humoristische inkijk in de wereld van de wielertoerist, met de verschillende types, de ongeschreven regels en ervaringen van oud-profwielrenners.