Top 10 | Wielrennen

Gepubliceerd op: 4 juli 2017 09:55

Tijdens de Tour de France lees je natuurlijk boeken over wielrennen. Er is voor elk wat wils in deze top 10, zelfs als je helemaal niet zo van wielrennen houdt.

1.

Martin Bons | De kunst van het sprinten

Een Nederlandse journalist en wielerfanaat geeft een beschrijving van een aantal aspecten die verband houden met de spurt in het wielrennen en over de kwaliteiten en eigenschappen die een goede sprinter moet hebben.

2.

Suzanne Slade | Wielrennen hi-tech   

Waarom heeft een racefiets zo veel versnellingen? Wat eten wielrenners en hoeveel? Allerlei weetjes over wielrennen, gebaseerd op wetenschap en technologie. Met veel (actie)foto's. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.

3.

Paul Smith | Cycling scrapbook

De Britse modeontwerper Paul Smith combineert in dit mooi vormgegeven en persoonlijke boek zijn liefde voor wielrennen met zijn liefde voor design.

4.

Thomas Dekker | Mijn gevecht

Oud-wielrenner Thomas Dekker (1984) doet een boekje open over zijn leven als topsporter en dopingverleden en spaart daarbij zichzelf en andere betrokkenen niet.

5.

Mart Smeets  | Thuis in de Tour

Verhalen en herinneringen van mart Smeets over alle keren dat de Tour de France in Nederland van start ging of over Nederlands grondgebied ging.

6.

Mariska Tjoelker | Mien een vergeten geschiedenis

Het levensverhaal van Mien van Bree (1915-1983), de eerste Nederlandse die wereldkampioen wielrennen werd.

7.

Martijn Veltkamp | De verborgen motor

Wanneer je in het wielrennen over 'een verborgen motor' spreekt, zal dat door recente schandalen al snel gedachten oproepen aan dopinggebruik. Psycholoog Martijn Veltkamp laat op een toegankelijke manier zien dat er een andere verborgen motor is, die nog veel meer invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. 

8.

Arthur van den Boogaard | De Nederlandse wielerliteratuur in zestig en enige verhalen 

Wat zou wielrennen zijn zonder verhalen? Al vanaf het begin, eind negentiende eeuw, voelen schrijvers en journalisten zich aangetrokken tot strijdende wielrenners. Met de belangrijke rol van de fiets in onze samenleving kent ook het wielrennen een lange Nederlandse traditie. Alle reden voor een bloemlezing van Nederlandstalige wielerverhalen.

9.

Richard van Ameijden | Fietshandboek voor de bergfietser

Fietsen in de bergen is populair en uitdagend. Voor de sportieve fietser is dit handboek een boeiende gids of naslagwerk. Praktisch en geïnspireerd worden de mooiste fietsroutes in de bergen beschreven. Een veelvoud aan cols passeert de revue, ondersteund door prachtig beeldmateriaal.

10.

Patrick Cornillie | De 100 mooiste wielergedichten

Van vroeger tot vandaag, van jongensdroom tot laatste finish, van voorjaarsklassiekers en de Tour tot veldrit- en zesdaags seizoen, voor het eerst verzameld in een bloemlezing. 100 fiets- en wielergedichten.