top 10: Graphic novels

Gepubliceerd op: 28 februari 2017 11:59

Een striproman of beeldroman (in het Engels graphic novel) is de benaming voor stripverhalen met het karakter van een roman. Dit soort strips onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen en is gewoonlijk bedoeld voor volwassenen. Deze week aandacht voor het literaire beeldverhaal.

1.

Winshluss  |  Pinokkio  

Winshluss trekt het klassieke verhaal naar onze tijd en schrijft over padvinders, politiek, een pizzakoerier, Walt Disney, seks en milieuproblematiek. Alles wordt door Winshluss gecombineerd, wat resulteert in een geniaal, welhaast anarchistisch geheel.

2.

Dick Matena  |  Kort Amerikaans een beeldverhaal

Kort Amerikaans, naar het boek van Jan Wolkers, vertelt het ontroerende verhaal van Eric van Poelgeest, een jongeman die tijdens de oorlog onderduikt in het gebouw van de teken- en schilderacademie in Leiden.

3.

Dick Matena  |  Parijs 25/44

Parijs 25/44 speculeert over een fictieve ontmoeting tussen de 15-jarige Jean-Paul Sartre en de jonge Ernest Hemingway in het Parijs van 1925. Beiden raken betrokken bij het leven van het jonge meisje Eva, dat zich poogt los te maken uit de wereld van misdaad en prostitutie. 

4.

John M. Burns  |  Jane Eyre the graphic novel

Jane Eyre is als kind verwaarloosd en vernederd, maar geknakt is ze nooit. Na haar harde kostschooljaren vindt ze werk als gouvernante en ontdekt ze de liefde van haar leven: de duistere en sardonische meneer Rochester.

5.

David Wenzel  |  De Hobbit of Daarheen en weer terug

De strip versie van het wereldberoemde boek werd volledig handgeschilderd door bekroond illustrator David Wenzel.

6.

Kim Young  |  Twilight graphic novel

Twilight vertelt het verhaal van Bella die verliefd wordt op haar klasgenoot Edward, die een vampier blijkt te zijn. Een wereld van geheimen, strijd en verboden verlangens gaat voor haar open.

7.

Marjane Satrapi  |  Persepolis

Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi, die opgroeit na de Islamitische Revolutie in Iran, naar het Westen uitwijkt om te studeren en vervolgens terugkeert naar haar vaderland.

8.

Andrzej Klimowski  |  Michail Boelgakovs De meester en Margarita

Stripbewerking van de roman van de Russische schrijver (1891-1940) over een bezoek van de duivel aan Moskou in 1930.

9.

Barbara Stokvis   |  Vincent

Het bewogen leven van de schilder Vincent van Gogh blijkt een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt je mee naar de laatste paar jaren, waarin Van Gogh in Zuid-Frankrijk woont.

10.

Willem van Helden  |  Strips! – 200 jaar Nederlands beeldverhaal

Historisch overzicht van de ontwikkeling van strips in Nederland vanaf circa 1800 tot heden.