top 10: kerstboeken voor kinderen

Gepubliceerd op: 13 december 2019 09:23

Met deze tien kerstboeken is er geen tijd voor verveling in de kerstvakantie!

1.

Michael Morpurgo | Het verhaal van de Sneeuwman

Als James op de dag voor kerst vroeg wakker wordt, ligt er buiten een dik pak sneeuw. Hij maakt een grote sneeuwpop. Wanneer hij 's nachts nog eens naar zijn sneeuwman kijkt, blijkt hij tot leven te zijn gekomen! Vanaf ca. 5 jaar.

2.

Jo Nesbø | Kan Dr. Proktor Kerstmis redden?

De gemene warenhuiseigenaar Thrane heeft het kerstfeest gekocht. Wie kerst wil vieren, moet voor heel veel geld cadeaus kopen in een van zijn winkels. Dr. Proktor, Lise en Bulle zijn geschokt en zetten alles op alles om het kerstfeest te redden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

3.

Jacques Vriens | O, dennenboom

Mieke heeft op school het kerstverhaal geleerd, maar haar kleine broertje Wouter begrijpt het niet zo goed. Op eenvoudige, maar originele wijze wordt de betekenis van het kerstverhaal uitgelegd. Vanaf ca. 4 jaar.

4.

Ted van Lieshout | Kerstmis met Boer Boris

Boer Boris wil een kerstboom. Maar wel een levende. Samen met zus Sam en broer Berend graaft hij in het bos een kerstboom uit. Alle dieren komen kijken, behalve het oude varken. Hij is die nacht stilletjes doodgegaan. Vierkant prentenboek met paginagrote, sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.

5.

Ian Falconer | Olivia helpt met kerst

Het is bijna kerst en samen met de rest van de familie bereidt varkentje Olivia alles voor. Zij is natuurlijk het meest benieuwd naar het cadeautje van de kerstman. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en uitklapplaten. Vanaf ca. 4 jaar.

6.

 Seuss | Hoe de Gniep de kerst stal

Het piepkleine volkje de Hunnen bereidt zich voor op de kerst. Maar de gemene Gniep heeft een vreselijke hekel aan feesten. Hij besluit het kerstfeest van de Hunnen te stelen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

7.

Mark Sperring | Hoeveel nachtjes tot Kerstmis?

Beertje Pip kan niet wachten tot het Kerstmis is! Elke ochtend maakt hij zijn vader wakker omdat hij denkt dat het nu echt zover is. Maar er moet nog van alles worden voorbereid. Prentenboek met sfeervolle, kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

8.

Astrid Lindgren | Kerstmis in de stal

Een moeder vertelt haar kind het kerstverhaal dat zich hier afspeelt in een moderne omgeving. Prentenboek met grote illustraties in gedekte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

9.

Charles Dickens | Een kerstvertelling

Een in het 19de eeuwse Londen spelend verhaal over een oude vrek, die op kerstavond door drie geesten zijn levensloop voorgeschoteld krijgt waardoor zijn leefwijze verandert.

10.

Tom Fletcher | De Kerstmisaurus en de Winterheks

Willem (10), die in een rolstoel zit en gek is op dino's, keert terug naar de Noordpool en zijn vriend de Kerstmisaurus. Daar hoort hij dat Kerstmis dreigt te verdwijnen. Kan Willem samen met de Kerstmisaurus en de geheimzinnige Winterheks het kerstfeest redden? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.