Top 10: kinderboeken over koningen

Gepubliceerd op: 25 april 2017 14:18

In deze koninklijke top 10 vind je verhalen over heersers van diverse pluimage. Lekker leesvoer voor een regenachtige Koningsdag.

1.

Olivier Tallec | Lodewijk I koning der schapen

Op een stormachtige dag waait er een blauwe kroon op het hoofd van schaap Lodewijk. Hij voelt zich onmiddellijk de koning der schapen en gedraagt zich als een beroemde koning. Maar dan gaat het weer waaien. Vanaf ca. 4 jaar.

2.

Marc Veerkamp | Koning Arthur  

Koning Arthur is overleden. De jonge schildknaap Arthur is de enige die het zwaard van de koning uit een steen kan trekken. Is hij nu echt de koning? Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

3.

Tonke Dragt  | De brief voor de koning

Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Eén van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij belandt in een geweldig avontuur. Vanaf ca. 10 jaar.

4.

Lida Dijkstra | De ring van koning Salomo

Weesjongen Sem mag werken in het paleis van koning Salomo. De koning heeft een magische ring die demonen laat zien. Maar op een dag doet de koning opeens erg raar en is zijn wijsheid verdwenen. Vanaf ca. 10 jaar.

5.

Jan Terlouw  | Koning van Katoren

De oude koning van Katoren is overleden en er is geen troonopvolger. De 17-jarige Stach moet zeven moeilijke opdrachten volbrengen voordat hij koning kan worden. Vanaf ca. 12 jaar.

6.

Beverley Naidoo | Wie is de koning?

Hoe behekst Schildpad de andere dieren met zijn banjo? En waarom heeft Nijlpaard geen haren? Tien verhalen uit verschillende Afrikaanse landen worden naverteld. Met kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

7.

Ad Grooten | De sprookjeskoningin

Een Schotse koning trouwt bijna met een gemene heks, een jonge prins sluit vrede met de trollen en een forel wil heel graag een hert worden. Bundel met twintig nieuwe sprookjes, die aansluiten bij motieven uit traditionele sprookjes. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

8.

Rose Tremain | De vriend van de koning

Een Engelse arts, koerier en vertrouweling van koning Charles II van Engeland (1630-1685) overdenkt op middelbare leeftijd zijn doen en laten uit vervlogen tijden. Vervolg op De gift van de koning.

9.

Catharina Valckx | De koning en de kip

Bundeling van vijf prentenboeken over de koning en de kip die samen in het paleis wonen. Vanaf ca. 4 jaar.

10.

Marlies Verhelst | Feestmaal voor de koning 

Alle dieren maken iets lekkers voor de jarige Koning Leeuw. Vogelspin heeft een prachtige vleestaart gemaakt, maar iemand heeft er stiekem van gesnoept. Wie is de dief? Vanaf ca. 4 jaar.