Top 10: schoolleven

Gepubliceerd op: 16 mei 2017 09:28

Wat doe je als je vader een extreem-rechtse politicus is? En hoe vertel je tegen je vriendinnen dat je verliefd bent op de nerd van de klas? De hoofdpersonen uit de boeken van deze top 10 zijn allemaal middelbare scholieren en hebben het niet altijd even makkelijk.

1.

Erna Sassen | Er is geen vorm waarin ik pas 

Enkele maanden nadat de relatie tussen Tessel (17) en haar leraar Nederlands tot een einde is gekomen, stort Tessel in. Wat heeft ze verkeerd gedaan en waarom heeft ze het niet zien aankomen? Vanaf ca. 15 jaar.

2.

Rom Molemaker | De kleur van bloed  

De vader van Michiel (16, ik-figuur) is politicus van een extreem-rechtse partij. Michiel raakt ongewild in de politieke strijd betrokken en komt daardoor privé en op school in groot gevaar. Vanaf ca. 13 jaar.

3.

Mirjam Mous | 2C

Klas 2C gaat op werkweek naar de Ardennen. De busreis is net begonnen, als iedereen een mysterieus bericht op zijn telefoon krijgt. Er blijkt een bom aan boord van de bus te zijn. Vanaf ca. 12 jaar.

4.

Carry Slee | Verdacht

Tess en Victor komen uit heel verschillende milieus maar hebben dik verkering. Samen met Rachel en Brahim vormen ze een hecht clubje in de tweede klas. Dat verandert als de vader van Tess wordt verdacht van een overval en Tess van diefstal wordt beschuldigd. Vanaf ca. 12 jaar

5.

Caja Cazemier | Like me!

Zilver wordt in de brugklas erg gepest. Via sociale media worden bewerkte foto's van haar doorgestuurd en ze wordt vaak buitengesloten. Net als Zilver niet meer weet wat ze ertegen kan doen, komt er een nieuw slachtoffer. Vanaf ca. 12 jaar.

6.

Jessica Brody | Elke dag maandag

Ellison heeft de ergste maandag ooit. Ze is ervan overtuigd dat alles goed zal komen als ze de maandag opnieuw kan doen. De volgende ochtend blijkt haar wens uitgekomen: het is weer maandag. Vanaf ca. 15 jaar.

7.

Andrea Portes | Belevenissen van een buitenbeentje

De populaire Anika (ik-figuur) wordt verliefd op nerd Logan. Zal ze haar gevoelens negeren om haar sociale status te kunnen behouden of volgt ze haar hart? Vanaf ca. 15 jaar.

8.

Holly Smale | Bekent kleur 

De manager van Harriet (16, ik-figuur) heeft problemen. Harriet is vastbesloten hem te helpen. Zelfs als ze daarbij haar babyzusje en haar Japanse vriendin Rin moet inschakelen. Vanaf ca. 13 jaar.

9.

Jet Steinz | De tranen van Saar

Nadat Saar negen maanden in een kliniek heeft gezeten omdat ze anorexia heeft, wordt ze naar een speciale kostschool gestuurd. Daar wordt ze verliefd op keukenhulp Tommy en blijft ze worstelen met haar angst voor gewichtstoename. Vanaf ca. 12 jaar.

10.

Cissy van Marxveldt | De HBS-tijd van Joop ter Heul

De belevenissen van een groep meisjes in de jaren twintig. Joop ter Heul is een rebelse scholiere die samen met de andere meisjes van de Jopopinoloukico-club het werk van hun leerkrachten moeilijk maken. Vanaf ca. 15 jaar.