Top 10: vrijheid

Gepubliceerd op: 2 mei 2017 10:00

In de top 10 van deze week staat vrijheid centraal: van vrijheid van meningsuiting tot vrijheid uitgelegd aan de jeugd en vrijheid in de kunst.

1.

Desiree Janssen | Vrij onder de sluier  

Een verpleegster gaat begin jaren negentig werken in het streng islamitische Saoedi-Arabië en merkt al snel hoe haar persoonlijke vrijheid beknot wordt.

2.

Esther Captain | Het vrijheidsboek

Wat is vrijheid? Die vraag stelde het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan veertien inspirerende Nederlanders, onder wie hiphopartiest Glenn de Randamie (Typhoon), Auschwitz-overlevende Lotty Huffener-Veffer en schrijfster Marion Bloem.

3.

Paul Teule | Vrijheid voor gevorderden

In Vrijheid voor gevorderden ontwikkelt Paul Teule een alternatief voor het ‘lege’ vrijheidsbegrip dat tot steeds meer problemen zorgt in onze vrije samenleving.  

4.

Thomas Engstrom | Ten westen van de vrijheid

In het Berlijn van 2011 vormt de man achter de Duitse Wikileaks een bedreiging voor de CIA en moet worden opgespoord door de voormalige Oost-Duitse dubbelspion Ludwig Licht.

5.

Hella de Jonge | We hebben de doden nooit kunnen begraven

Auteur en kunstenares Hella de Jonge hield in 2016 haar 4 mei-voordracht We hebben de doden nooit kunnen begraven tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

6.

Paul Scheffer | De vrijheid van de grens

In dit essay betoogt Paul Scheffer dat een open samenleving alleen kan bestaan door enige ruimtelijke afbakening. Het gaat hier niet over de grenzen van de vrijheid, maar over ‘de vrijheid van de grens’. Anders gezegd: hoeveel begrenzing heeft een beschaving nodig die democratie en mensenrechten wil bevorderen?

7.

Constant | Constant New Babylon

Constant Nieuwenhuys creëerde een van de meest visionaire en omvangrijke beeldende kunstprojecten uit de naoorlogse kunstgeschiedenis: New Babylon. Door toenemende automatisering in de jaren '50 ziet hij een nieuwe vrije samenleving ontstaan.

8.

Sarah Bakewell | De existentialisten 

Geschiedenis van de opkomst en bloei van het existentialisme halverwege de twintigste eeuw, met aandacht voor de personen die aan deze filosofische stroming vormgaven.

9.

Floor Boon | Blad voor de mond

Columns, analyses en achtergrondverhalen over persvrijheid en vrije informatiestromen - of het gebrek daaraan.

10.

Mayke Peters | Dromen van vrijheid

In dit kinderboek worden zeventien uitspraken over vrijheid van o.a. Nelson Mandela, de Dalai Lama en Anne Frank kort toegelicht. Met paginagrote kleurenillustraties van verschillende kunstenaars. Om over na te denken en te praten. Onder begeleiding vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.