top 10: Winterse voorleesboeken

Gepubliceerd op: 31 januari 2017 09:42

Deze week een selectie winterse verhalen om, op gure dagen, voor te lezen. Dus lekker binnen blijven en lezen over sneeuwballen gooien, schaatsen en sneeuwpoppen maken. Alle voordelen van de winter zonder de kou!

1.

Aag Vernelen  |  Het vuur mag aan; over winter

Vind jij de winter leuk? Het is dan koud. En soms is er sneeuw. Samenleesboek voor kleuters om in aanraking te komen met woorden en letters. Met eenvoudige informatie over de winter. AVI-Start. Vanaf ca. 5 jaar.

2.

Jet Boeke  |  Dikkie Dik; winterbibbers

Vier winterse verhalen over Dikkie Dik, waarin hij gaat sleetje rijden, speelt met een wollen sjaal, de sneeuwpop zijn muts teruggeeft en een grappig vogelhuisje ontdekt. Vierkant prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 2 jaar.

3.

M. Christina Butler  |  Egeltje en de geheimzinnige rode muts

De dieren in het bos horen ’s nachts vreemde geluiden. Gaat de rivier soms overstromen? Vos gaat op onderzoek uit en ziet de rode muts van Egeltje. Maar is dat Egeltje wel? Prentenboek met sfeervolle, winterse kleurenillustraties en voelelementen. Vanaf ca. 4 jaar.

4.

Kees de Boer |  Verboden sneeuwballen te gooien!

Als het heeft gesneeuwd moet de burgemeester, een hondje, van zijn moeder een bord buiten zetten waarop staat ‘Verboden sneeuwballen te gooien’. Maar toch loopt het buiten al snel uit de hand. Groot prentenboek met humoristische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

5.

Sam Usher  |  Sneeuw

Een jongetje (ik-figuur) is door het dolle heen als hij ziet dat het gesneeuwd heeft. Hij wil naar buiten maar waarom schiet zijn opa toch niet op? Prentenboek met humoristische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

6.

Kathleen Amant  |  Heksje Mimi tovert sneeuw

Het is een gure, natte winter. Heksje Mimi heeft genoeg van de regen en probeert sneeuw te toveren. Maar dat gaat helemaal mis! Gelukkig is het Roosje wel gelukt. Prentenboek met paginagrote eenvoudige illustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.

7.

Koos Meinderts  |  Het sneeuwmeisje

Als op een dag een sneeuwmeisje wordt geboren uit een sneeuwvlok, herkent de winterkoningin in haar de dochter naar wie ze altijd heeft verlangd. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en een sprookjesachtig verhaal, gebaseerd op een jeugdmusical. Vanaf ca. 4 jaar.

8.

Britta Teckentrup  |  Lente, zomer, herfst, winter

Een uil in een boom ziet hoe het bos om hem heen verandert: van winter naar lente, zomer en herfst, tot het weer winter wordt. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en doorkijkgaten. Met tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.

9.

Rindert Kromhout  |  Een jasje voor Klein Konijn

Klein Konijn bibbert van de kou, dus staat Groot Konijn zijn vachtje af. Maar nu heeft hij het koud! Gelukkig wil Kip haar veren wel uitlenen. En zo gaat het door… totdat Koe bij de boerin aanklopt. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

10.

Sjoerd Kuyper  |  Een muts voor de maan

Aap, Kip en Krokodil denken dat de maan het koud heeft. Ze willen hun das, muts en wanten aan de maan geven. Maar hoe pakken ze dat aan? Prentenboek met paginagrote illustraties in rustige, lichte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.