Top 10: Boekverfilmingen

Gepubliceerd op: 21 februari 2017 10:56

Steeds vaker worden boeken vertaald naar films en series. En we hebben allemaal weleens de daarbij horende discussie 'ik vond het boek toch beter dan de film' gevoerd. Moet je eerst het boek lezen en dan de film kijken? Ook daarin verschillen de meningen. Maar hoe dan ook kunnen we er niet omheen dat boek en film heel goed samen gaan.

1.

Nicholas Sparks  |  The notebook : omnibus  

Een bejaarde Amerikaanse man kijkt in het verpleegtehuis terug op zijn grote liefde voor zijn vrouw, die ernstig dement is geworden.

2.

Solomon Northup  |  12 jaar slaaf

Een vrije zwarte man wordt in 1841 onder valse voorwendsels ontvoerd en verkocht als slaaf .

3.

Emma Donoghue  |  Kamer

Een 5-jarige jongen heeft jarenlang met zijn moeder opgesloten gezeten en moet na zijn bevrijding leren hoe het er in de wereld aan toe gaat.

4.

Colm Toibin  |  Brooklyn

In 1952 kan een jonge vrouw in Ierland geen werk vinden en emigreert, net als veel andere jonge Ieren in die tijd, naar Amerika, waar een baan voor haar is geregeld bij een warenhuis.

5.

Saroo Brierley  |  Mijn lange weg naar huis ik was vijf toen

Autobiografisch verslag van een Indiase man over de speurtocht naar zijn familie.

6.

Andy Weir  |  Mars

Een astronaut op Marsmissie wordt door een verschrikkelijk misverstand door zijn collega's alleen achtergelaten op Mars en probeert te overleven tot de volgende Marsexpeditie vier jaar later.

7.

f. Bordewijk  |  Karakter

Geremd door zijn armoedige jeugd en gedwarsboomd door zijn vader weet een jongeman zich op te werken van kantoorklerk tot advocaat.

8.

Kathryn Stockett  |  Een keukenmeidenroman

Als een jonge vrouw in het Mississippi van de jaren zestig van de 20e eeuw in het geheim een boek schrijft over de levens van de zwarte hulpen van haar vriendinnen, heeft dit voor iedereen grote gevolgen.

9.

Bernard Schlink  |  De voorlezer

Een jongeman kijkt terug op de relatie die hij als 15-jarige had met een 36-jarige vrouw met een geheim. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.

10.

Austin Wright  |  Tony en Susan

Een vrouw die van haar ex-echtgenoot het manuscript van zijn nog niet gepubliceerde roman ter lezing ontvangt, raakt zo in de ban van het verhaal dat ze aan de zin van haar eigen leven gaat twijfelen.

Programmering in de OBA

Zin om over boekverfilmingen te praten? Kom eens naar Boek&Film in OBA Buitenveldert en Waterlandplein. Of woon een aflevering van de Canon van de Boeverfilming bij in de Centrale OBA.