Top 10: dierenverhalen met een moraal

Gepubliceerd op: 14 maart 2017 09:51

Verhalen over dieren, die diverse karaktereigenschappen, zwakheden of slimmigheden van mensen vertonen is veel gebruikte oude vertelvorm en een goede manier om de werkelijkheid te spiegelen. Vaak heeft het dierenverhaal een moraal of een boodschap, dan spreken we van een fabel, ofwel een dierenfabel. We begrijpen ons gedrag pas echt goed als de hoofdpersoon van een verhaal een dier is met menselijke kenmerken. Met de verkiezingen voor de deur hebben we misschien wel wat behoefte aan bespiegelingen uit het dierenrijk. Deze week dierenverhalen met een moraal.

1.

Max Velthuijs  |  Het rode kippetje

Bundel met zes verhalen, over hard werken en lui zijn, listen en vriendschap. Met kip, eend en vos, beer en varken, olifant en krokodil.  Vanaf ca. 4 jaar.

2.

Tuomas Kyro  |  The beggar the hare

Een illegale Roemeense immigrant in Finland klimt in weerwil van zichzelf op van bedelaar tot premier.

3.

Toon Tellegen  | Het geluk van de sprinkhaan

Fabel over een sprinkhaan die in zijn winkel alles verkoopt, zelfs de winkel zelf.

4.

Beverley Naidoo  |  De hond de haan en de jakhals

Afrikaanse dierenverhalen over onder meer een schildpad, die wil vliegen als een vogel. Zestien bewerkingen van de fabels van Aesopus in een Afrikaanse omgeving. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

5.

Imme Dros  |  De fabels van Aesopus  

Zestig fabels van de Griekse dichter Aesopus (waarschijnlijk 6de eeuw vóór Chr.) worden naverteld. Prentvertelling met paginagrote kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

6.

David Sedaris  |  Eekhrn zkt eekhrn een klein bestiarium

Speelse dierenfabels waar menselijk gedrag op de hak wordt genomen. In De pad, de schildpad en de eend klagen drie vreemde vogels over bureaucratische toestanden in het bos, in Hallo, kat heeft een cynische kat moeite om de opgelegde sessies bij de Anonieme Alcoholisten uit te zitten en in Eekhrn zkt eekhrn wordt een liefdespaar bruut uit elkaar gedreven door bevooroordeelde familieleden

7.

Anneke Huyser  |  Anansi Surinaamse volksverhalen

Surinaamse dierenfabels.. - Verhalen over de slimme spin Anansi en zijn listige streken, waarbij hij steeds weer weddenschappen wint, zijn onverzadigbare honger stilt en iedereen te slim af is. Hij wordt daarbij geholpen door List en Grote Geest, die hem op heel spannende momenten steeds goede raad geven. Vanaf ca. 11 jaar.

8.

Pol Goossen  |  Van den vos Reynaerde

Reynaert de Vos wordt voor zijn wandaden voor de rechtbank gedaagd, maar hij weet zijn - zogenaamd rechtschapen - aanklagers telkens te slim af te zijn. Tekst van het Middelnederlandse gedicht vertaald in hedendaags Nederlands.

9.

George Orwell  |  Animal farm

Satire over dictatuur en totalitarisme, waarin vooral de draak wordt gestoken met het Russische communisme.

10.

Henk Hardeman  |  Het lastpak Heer Bommel en Tom Poes

Een geheimzinnig pak verlost de Rommeldammers van al hun zorgen, maar als dat niet zonder gevaar blijkt, moet Heer Bommel als heer van stand ingrijpen, daarbij geholpen door zijn jonge vriend Tom Poes.