Top 10 jeugdboeken die volwassenen ook zouden moeten lezen

Gepubliceerd op: 18 juli 2016 08:25

Waarom zou je stoppen met het lezen van jeugdboeken als je volwassen bent? Laat je inspireren door jeugdboekenexpert Deborah van der Vliet, ze stelde een top 10 samen met jeugdboeken die je niet mag missen.

1.

Wilma Geldof | Elke dag een druppel gif
Maartens vader was in de oorlog een invloedrijk NSB-lid. Nu hij 19 is, gaat hij langzamerhand inzien hoe hij jarenlang door het gedachtegoed van zijn vader vergiftigd is.

2.

Teresa Toten | De onverwachte held van kamer 13B
Adam heeft een dwangneurose. En dan wordt hij ook nog verliefd op Robin. Maar Adam is geen loser. Hij werpt zich op als de beschermer van zijn kwetsbare moeder, zijn stiefbroertje en natuurlijk van Robin.

Dit boek is ook als e-book te leen.

3.

Annabel Pitcher | Mijn zus woont op de schoorsteenmantel
Een tienjarig jongetje probeert te leven met de verwoesting die de dood van een zusje door een terroristische aanslag in het gezin heeft achtergelaten.

4.

E. Lockhart | Wij leugenaars
Als Cadence 15 jaar is krijgt ze op het privé-eiland van haar familie een ongeluk. Het enige wat ze zich herinnert, is haar verliefdheid en flarden van gebeurtenissen. Maar niemand wil haar vertellen wat er echt is gebeurd.

5.

Ursula Poznanski | Saeculum
Een groep studenten gaat naar een afgelegen plek in Oostenrijk voor een middeleeuws rollenspel. Er blijkt een vloek op de plek te rusten, waardoor alles al snel gruwelijk uit de hand loopt.

6.

Bibi Dumon Tak | We gingen achter hamsters aan
Een zwaan die op de snelweg landt. Een kat hoog in de boom. Vijftien korte, echt gebeurde verhalen over dieren die gered zijn door mensen van de dierenambulance. Met korte informatie en kleine zwart-witfoto's. 

7.

Daan Remmerts de Vries | Tijgereiland
Sinds de scheiding van zijn ouders probeert Tijs (13) zijn moeder op te vrolijken. Hij stelt voor om samen naar India te reizen. Maar in India krijgt Tijs het gevoel dat hij zichzelf steeds meer verliest.

8.

Sally Gardner | Een planeet in je hoofd
In een fictief Engeland dat wordt onderdrukt door het totalitaire Moederland, woont de zachtaardige Standish (15) in Zone 7. Als zijn vriend ontdekt wat er achter de muur rond Zone 7 is, verdwijnt hij.

9.

Karen Dierickx | Over de liefde enzo
De ouders van Dorien (ik-figuur) zijn telkens aan het ruziën. Met haar broertje bedenkt ze van alles om de liefde tussen haar vader en moeder weer te laten opbloeien. Maar hun plan loopt volledig uit de hand.

10.

Gavin Extence | Het universum tegen Alex Woods
Een jongen die werd getroffen door een meteoor, maar dat overleefde, sluit vriendschap met een oude oorlogsveteraan. Geestig en ontroerend. De boeken van Kurt Vonnegut spelen een grote rol in het verhaal.

Meer tips?

Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris bij de OBA. Ze schrijft regelmatig een jeugdliteratuurblog voor oba.nl en heeft een eigen blog en vlog dat Boekielezen heet.