Top 10 jeugdfilms

Gepubliceerd op: 18 oktober 2016 11:45

Een regenachtige middag in de herfstvakantie is het ideale moment om samen met je kinderen een mooie film te kijken, de OBA tipt daarom deze week 10 interessante jeugdfilms.

1.

Where the wild things are (10+)  

Max is een eenzame jongen van 9 jaar oud met veel fantasie. Als hij na een ruzie met zijn moeder wegloopt, vindt hij een bootje en gaat varen. Hij bereikt de oceaan en komt aan bij een eiland waar eigenaardige monsters wonen die hem willen opeten. Hij overtuigt ze ervan dat hij een koning is met magische krachten en ze benoemen hem tot hun koning.
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

2.

Kerity, het geheim van Eleonore (6+)

De 7-jarige Nathaniel erft alle mooie sprookjesboeken van zijn tante Eleonore. 's Nachts komen echter de sprookjesfiguren tot leven. De sprookjeswereld is in gevaar, en om deze te redden moet Nathaniel een magische spreuk ontcijferen.
Frans en Nederlands gesproken 

3.

Ponyo (5 +)

Het vijfjarige jongetje Sosuke sluit vriendschap met een goudvis met mensengezicht uit de zee, hij noemt haar Ponyo. Ze verandert in een meisje, maar wordt dan weer naar zee gehaald door haar vader, een wrokkige tovenaar, die de mensenwereld vaarwel heeft gezegd. Maar Ponyo wil terug naar Sosuke.
Japans en Nederlands gesproken

4.

Kikkerdril (4+)  

De oudere broer van de zevenjarige Max moet naar het ziekenhuis. Voor hij weggaat laat hij Max beloven om kikkerdril mee te nemen naar het ziekenhuis. De kleine Max gaat samen met een vriendinnetje de natuur in om kikkerdril te verzamelen en ontdekt daar nog veel meer.
Nederlands gesproken, Nederlands voor doven en slechthorenden en Engels ondertiteld

5.

Matilda (8+)  

Matilda is een klein, maar geniaal meisje. Op haar vierde leest ze al de klassiekers uit de wereldliteratuur. Haar ouders vinden haar maar lastig en raar. Eindelijk mag Matilda naar school, waar ze een juf treft die haar wél begrijpt en die het zelf ook niet makkelijk heeft. Samen nemen ze het op tegen het gemene schoolhoofd.
Engels en Frans gesproken, Engels, Frans en Nederlands ondertiteld

6.

Dolfje Weerwolfje (6+)  

Dolfje weet niet wat hem overkomt als hij de nacht van zijn zevende verjaardag verandert in een wit pluizig dier: een weerwolfje. Bij het licht van de volle maan holt hij door het park en de tuinen van de buren. Hij jaagt achter kippen en eenden aan. De volgende ochtend wordt hij weer wakker als een gewoon jongetje. Nu begrijpt hij waarom hij zich altijd zo anders heeft gevoeld dan zijn pleegouders en zijn pleegbroertje Timmie. Maar gevoelige Dolfje wil gewoon zijn, net als iedereen.
Nederlands gesproken

7.

Iep! (AL)  

Viegeltje lijkt op een meisje maar heeft vleugels in plaats van armen. Vogelkijker Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee naar huis. Samen met zijn vrouw Tine besluiten ze haar te houden en op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en ze vliegt weg. Samen met de andere vogels vliegt ze naar het zuiden: het begin van een lange, avontuurlijke reis.
Nederlands gesproken

8.

Patatje oorlog (6+)  

De negenjarige Kiek is energiek en stoer, maar raakt bezorgd wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels! Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in vreemde bochten.
Nederlands gesproken

9.

Kauwboy (9+)  

De 10-jarige Jojo is bang voor de aggressieve buien van zijn vader. Hij komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw, die hij mee naar huis genomen heeft en verborgen houdt, en de loyaliteit jegens zijn vader. Door de bijzondere vriendschap die Jojo met de kauw heeft, is hij in staat de problemen met zijn vader op te lossen.
Nederlands gesproken

10.

Casper en Emma (4+) 

Emma is bijna jarig. Ze wordt vijf. Wat ze het liefste wil voor haar verjaardag is een hond. Maar haar moeder vindt dat ze nog niet groot genoeg is om voor een hond te zorgen. Intussen ziet Casper, net zo oud als Emma, er heel erg tegenop om voor het eerst naar school te gaan. Daar maakt hij kennis met Emma. Ze hebben allebei een knuffel bij zich: Casper een leeuwtje en Emma een konijn. De twee kinderen sluiten direct vriendschap en de knuffels ook.
Nederlands gesproken