Top 10 lezen voor de lijst e-books

Gepubliceerd op: 10 maart 2020 13:25

Wist je dat een groot aantal titels van de leeslijsten voor scholieren ook direct online als e-book bij de OBA te leen zijn? Bekijk in de top 10 van deze week alvast tien mooie titels.

Raadpleeg hier alle e-books uit Lezen voor de lijst. Goed om te weten: een OBA-lidmaatschap is gratis voor iedereen tot 19 jaar.

1.

Harry Mulisch | De aanslag

Anton Steenwijk komt jaren later achter de ware toedracht van de aanslag die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond voor zijn ouderlijk huis in Haarlem en waarvoor zijn ouders en broer door de Duitsers werden doodgeschoten.

2.

A.F.Th. van der Heijden | Advocaat van de hanen

Een achttienjarige jongen overlijdt onder verdachte omstandigheden in een politiecel. Ernst Quispel krijgt als advocaat van de nabestaanden het dringende verzoek enige helderheid te verschaffen in de dood van deze krakersleider. Hij accepteert het verzoek onder druk, maar verricht zijn taak dubbelhartig. Hij zet uiteindelijk zijn geloofwaardigheid, zijn carrière en de veiligheid van zijn gezin op het spel.

3.

Louis Couperus | Eline Vere

De meeslepende geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het ‘banale’ leven.

4.

J. Bernlef | Hersenschimmen

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een onvermijdelijk tragisch einde.

5.

Tessa de Loo | Isabelle

Wanneer de mismaakte kunstenares Jeanne, gedreven door jaloezie, de beeldschone actrice Isabelle ontvoert, ontstaat er tussen de twee vrouwen een bloedstollende psychologische strijd op leven en dood. Is het zo dat je uiterlijk je levensloop bepaalt?

6.

F. Bordewijk | Karakter

Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een arme ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Waarom? Twee onbuigzame karakters in een strijd die tot het uiterste lijkt te gaan - zelfs de liefde wordt eraan opgeofferd.

7.

Boudewijn Buch | De kleine blonde dood

In De kleine blonde dood vertelt de ik-figuur over het kortstondige leven van zijn zoontje. Mickey, het kind van hem en Mieke, een vijftien jaar oudere lerares Engels, zal zijn zesde verjaardag niet halen. Daarnaast haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn eigen, door de oorlog geestelijk misvormde vader. De kleine blonde dood is een hartverscheurend verhaal over verlies, verdriet en machteloosheid en een monument voor een kleine, gestorven jongen.

8.

Jan Siebelink | Knielen op een bed violen

Op een beslissend punt in zijn volwassen bestaan heeft Hans Sievez een diep-religieuze ervaring; hij is ervan overtuigd voor een kort moment in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Zijn huwelijk en de relatie met zijn twee zoons komen onder grote druk te staan.

9.

A.F.Th. van der Heijden | Het leven uit een dag

In de hemelse wereld waar Benny Wult en Gini Trades verliefd op elkaar worden, duurt een mensenleven maar een dag en is elke belangrijke gebeurtenis, zoals seks, eenmalig en onherhaalbaar. De jonge geliefden begaan een misdaad om te kunnen toetreden tot de hel, de 'wereld van de herhaling'; daar zullen ze zo vaak ze maar willen met elkaar de liefde kunnen bedrijven. Die wereld blijkt er echter ook een van verveling en onverschilligheid, één die sterk doet denken aan ons aardse bestaan.

10.

Multatuli | Max Havelaar

In de eenentwintigste eeuw wordt Max Havelaar nog steeds gerekend tot de belangrijkste literaire werken uit de Nederlandse literatuur en nog steeds veel gelezen. Het boek vertelt het verhaal van een Nederlandse bestuursambtenaar in Indië, die in conflict komt met een inlandse vorst.